Luca verovert Vlaamse sprintdubbel bij de scholieres

Gent
20
januari 2019

Het Vlaams kampioenschap voor cadetten en scholieren werd er eentje om in te kaderen. Luca Heyvaert liep naar de sprintdubbel 60m-200m bij de scholieren, terwijl Nona Heyvaert (ver), Timon Van Damme (schol) en Tibe Temmerman (60m en 200m) voor vier vierde plaatsen zorgden.

De dag begon met de reeksen over 60 meter. Alle reekswinnaars en de drie resterende snelste tijden plaatsten zich voor de finale. Bij de cadettes lukte Ella Heyvaert een tijd van 8.45, waarmee ze vijfde eindigde in haar reeks. Bij de jongens won Tibe Temmerman zijn reeks in een tijd van 7.57, om zichzelf zo rechtstreeks van een finaleplaats te voorzien. Meindert Caudron eindigde vijfde in zijn reeks na 8.12.

Luca Heyvaert won haar reeks in 7.98 en plaatste zich zo voor de finale bij de scholieres. Bij de jongens forceerde Jasper Van Den Bulcke een valse start.

Nona en Timon nét niet

Een uurtje na de reeksen 60m werden de reeksen 60 meter horden afgewerkt. Nona Heyvaert was de enige Lebbeekse deelneemster. Met 9.86 kon zij geen finaleplaats bemachtigen.

Nona kon niet veel later haar opwachting maken in het verspringen. Ze liet hier een verre 5m01 optekenen en is zo de eerste Lebbeekse cadette die de 5 meter wist te overschrijden. Het vorige clubrecord stond sinds 28 januari 1996 op naam van Heidi Marien (4m98). Voor het podium kwam Nona echter 24 centimeter tekort. Ze behaalde uiteindelijk een vierde plaats.

Op de 400 meter lukte Ine Van Damme een tijd van 64327, waarmee ze op plaats vier in de op één na snelste cadetten-reeks eindigde. Scholier Robbe Dhondt lukte in de eerste van vier reeksen een tijd van 57.89 en eindigde daarmee op een derde plaats in zijn reeks.
Bij de scholieres was Cindy D’Hondt goed voor plaats vijf in reeks 1. Zij noteerde een tijd van 69.12.

Timon Van Damme wipte in het polsstokspringen over 3m60 en eindigde daarmee op een vierde plaats. De eerstejaars scholier eindigde wel eerste van zijn geboortejaar. Timon is immers nog maar eerstejaars scholier. Voor een medaille was 4m05 nodig.

Luca pakt sprintdubbel, Tibe vierde

Twee atleten mochten zich dus opmaken voor de finales op het kortste sprintnummer: cadet Tibe Temmerman en scholiere Luca Heyvaert. Luca liep gezwind naar een snelle 7.84 en pakte zo de Vlaamse titel voor Veerle De Block (ACW) en Noa Claes (VMOL) die meer dan een tiende achter bleven.

Bij de cadetten was Tibe Temmerman goed voor plaats vier. Tibe was de enige eerstejaars cadet die het tot de finale schopte. Hij klokte met 7.54 een tijd waarmee hij maar nét tekort kwam voor het podium. Daarvoor was 7.51 nodig, een tijd die hij eerder dit seizoen wél al liep.

De sprinters die eerder aan het werk waren op de 60 meter, trokken ook naar de 200 meter. Cadette Ella Heyvaert liep met 27.37 naar een vijfde plaats in haar reeks (de op één na snelste van het pak). Meindert Caudron lukte bij de jongens 26.12 waarmee hij op plaats twee eindigde in de eerste reeks. Tibe Temmerman won zijn reeks na 24.04, waarmee hij opnieuw een vierde plaats wist te behalen. In de laatste reeks gingen nog drie atleten immers iets harder. Het clubrecord van Yoeri De Meester uit 1991 ging er wel aan. Yoeri liep op 27 januari 1991 naar 24.51.

Scholiere Luca Heyvaert zou na haar 60 meter ook niet meer te stoppen zijn in de 200 meter. Luca verbeterde haar clubrecord van 25.66 tot 25.42 en was zo een tweede keer te snel voor Veerle De Block (ACW, 25.73) en Anouchka Kadiamba (ACW, 25.75).
Jasper Van Den Bulcke lukte een tijd van 24.34 en vijfde plaats bij de scholieren jongens.