LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Interview: 3 Belgische kampioenen blikken vooruit op de winter

Lebbeke
10
oktober 2014

Onze club heeft drie Belgische kampioenen in haar rangen, elk bij een andere categorie. Cadet Bo Van Aken, scholier Dries De Smet en juniore Astrid Verhoeven blikken terug op hun zomerseizoen en hebben het over hun winterambities.

Bo, jij bent nieuw in onze club. Kan je jezelf even voorstellen?
Bo: Ik ben geboren te Asse in 2000 en woon momenteel in Buggenhout. Sinds dit jaar ga ik naar de sportschool Campus Wemmel. Atletiek doe ik sinds 2008, in het begin gecombineerd met voetbal. Nu focus ik me enkel op atletiek.

Dries: Ik zie Bo als een bescheiden jongen, die zich snel heeft aangepast binnen de groep. Hij is ook iemand die echt leeft voor zijn sport en zonder zagen al zijn trainingen afwerkt. Buiten de atletiek is hij ook een goede vriend.
Astrid: In het begin was Bo een heel verlegen manneke. Maar stilaan vond hij zijn plek binnen de groep. Wat me steeds bijblijft is zijn snelle 200m op de open meeting eind juni in Lebbeke. De manier waarop hij daar liep was echt indrukwekkend. We gaan nog heel veel van hem horen.

We beginnen met een terugblik. Wat was jullie hoogtepunt van het afgelopen zomerseizoen?
Astrid: Ik heb een fantastisch zomerseizoen achter de rug. Tegenover vorig jaar maakte ik een enorme progressie. Vooral mijn prestaties/tijden op de 1500m en de 3000m vind ik persoonlijk het hoogtepunt. Op de 1500m liep ik 11 seconden sneller (4:23:02) en op de 3000m (9:31:02) liefst 23 seconden. Ook de zilveren medaille op het Vlaams Kampioenschap Alle Categoriëen bleef me bij.
Bo: Het Vlaams kampioenschap (800m in 2:02:34) was mijn hoogtepunt. Ik had het niet verwacht, ondanks dat mijn vader me steeds zei dat ik het kon en altijd in mij geloofde.
Dries: Om eerlijk te zijn was het hele seizoen één groot hoogtepunt, ik won alle kampioenschappen zonder daar zelfs maar van te dromen voor het seizoen begon. Het mooiste was toch mijn overwinning op de Memorial. Voor zo’n groot publiek winnen ga ik nooit vergeten. De belevenis zelf, het podium en het opwarmen met internationale toppers maken het onbeschrijflijk.

Gezien de uitstekende zomer zullen jullie wellicht ook veel van de winter verwachten. Wat zijn jullie doelen?
Dries: Ik ga me net zoals tijdens het vorige seizoen focussen op de kampioenschappen in het veld. Ook zou ik graag een goed eindresultaat neerzetten in het Crosscup-klassement, daarom ga ik ook alle Crosscup-manches lopen dit jaar. Maar naast de prestaties zou ik gewoon dezelfde evolutie willen ondergaan als vorig jaar, met trainers als Bart en Michiel kan dat niet fout lopen!
Astrid: Ik sta te springen om terug het veld in te duiken. Eindelijk mag ik mij bij de beste vrouwen van België meten op het allerhoogste niveau. Ik heb hier heel hard naar uitgekeken. Bart en ik hebben twee hoofddoelen. Eerst en vooral het Europees Kampioenschap in Samokov (14december), daar loop ik nog bij de junioren. Hier willen we top 15 behalen. Hoewel Bart al aan meer denkt… Ik blijf op dit moment zo realistisch mogelijk. De vorm die ik nu al te pakken heb is al top, we hebben nog 2 maand. Twee maand waarin ik me ga focussen op die ene wedstrijd. Maar natuurlijk ook alle trainingen perfect afronden zonder blessures. Na die twee maand vraag je mij maar naar een pronostiekje!
Bo: Ik hoop de lijn van vorig jaar door te trekken en samen met Michiel en Bart het nog beter te doen op de Belgische kampioenschappen. Mijn seizoen start normaal gezien in Mol of Opwijk, dat weet ik nog niet exact. De doelen dit winterseizoen zijn de CrossCups en vooral het Belgisch kampioenschap.

De mooiste overwinning was die op de Memorial, voor zo’n groot publiek – Dries

Jullie vertrekken allen binnen een maand op stage. Hoe ziet de opbouw voor deze winter er uit en welke wedstrijden lopen jullie?
Bo: Ik loop enkel de oefencross van Lebbeke vooralleer we op stage vertrekken. Het zal een hele ervaring zijn om mee te gaan naar Portugal.
Astrid: Uiteraard is het de bedoeling om in Portugal heel wat kilometers te trainen. We zijn wel al een volledige maand aan het opbouwen voor de winter (sinds midden augustus). Op die manier kan ik de stap van junior naar senior het best verteren. Mijn allereerste echte wedstrijd (de oefencross niet meegerekend) is hoogstwaarschijnlijk de cross in Deinze, de volgende is Roeselare (EK-selecties) en dan hopen we natuurlijk op 14 december het EK-cross. De wedstrijdplanning kan wel nog veranderd worden, aangezien we hier nog niet uit zijn. Ik zou graag nog een ‘zware’ wedstrijd lopen voor het EK, zodat ik op voorhand het gevoel eens ervaren heb. Want zo’n Europees Kampioenschap, dat zijn minstens 10 niveaus hoger. Afzien dus!
Dries: Voor de stage in de herfstvakantie lopen we allemaal de oefencross in Lebbeke. Dit is puur als training, verder bouwen we op om in Portugal de basis te leggen voor het komende winter-en crossseizoen. De eerstvolgende wedstrijd van belang zal de Crosscup van Mol zijn. Aangezien het een zanderig parcours is en we soms gaan trainen op het strand, kan dit misschien in mijn voordeel spelen!
Bo: Van de opbouw weet ik niet zoveel. Daarom leg ik mijn lot in de handen van Michiel. Ik vertrouw hem blindelings, zo zijn we immers al ver zijn geraakt.

Ik leg mijn lot in handen van Michiel. Hem vertrouw ik blindelings – Bo

Astrid: De allereerste wedstrijd bij de senioren loop ik in Brussel. Dit is een week na het Europees Kampioenschap, mijn goede vorm zal ik tegen dan nog in de benen moeten hebben. Deze wedstrijd staat ook in het rood aangestippeld.
Het andere hoofddoel is het Belgisch Kampioenschap cross in Wachtebeke op 15 maart. Een top 5 plaats zou heel mooi zijn! Ik wil vooral leren, lopen zonder druk, en dat op het hoogste niveau. Geweldig!

Welke Lebbekenaren zien jullie straks nog schitteren in het veld?
Astrid: De laatste tijd train ik veel met Arne Teck, als hij zo kan blijven verder trainen dan gaan we van hem nog mooie dingen zien dit winterseizoen. Hij heeft meer in zijn mars dan hij zelf denkt. Ook de zusjes De Proft hebben een goede vorm te pakken! Zij gaan dit seizoen echt wel schitteren, aangezien zij op training een enorme stap voorwaarts hebben gezet.
Dries: Kersverse Lebbeekse junioren Arne Van Opstal en Gaétan Van Laethem zie ik deze winter sterke prestaties neerzetten. Het zijn beiden trainingsmakkers en ze zitten nu al in een goede vorm! Ook Astrid en Bo zullen wel weer voor de nodige titels zorgen volgens mij.
Bo: Ook ik zie Arne Van Opstal en Gaétan Van Laethem deze winter sterk presteren. Maar natuurlijk ook Astrid en Dries, zij zullen zeker nog beter presteren dan het vorige seizoen.

Op het EK wil ik top-15 halen, hoewel trainer Bart aan meer denkt – Astrid

Welke boodschap hebben jullie voor onze jongste atleten?
Dries: Luister goed naar wat trainers Gentil en Koen jullie allemaal weten te vertellen, want zij weten er veel van! Het voornaamste is vooral dat je veel plezier hebt op de trainingen en deelnemen is belangrijker dan winnen!
Bo: Dat ze plezier moeten hebben in wat ze doen. Dat ze zeker goed naar hun trainers luisteren. Zij hebben veel ervaring in de atletiekwereld en als je iets wil bereiken, moet je bereid zijn er hard voor te werken.
Astrid: Eerst en vooral wil ik zeggen dat er heel wat jeugd loopt bij Ac Lebbeke. Ik vind het aangenaam om te zien, maar ook de manier waarop ze elke training worden begeleid door de trainers. Ac Lebbeke bloeit én groeit.
Aan al die jonge atleetjes, probeer zoveel mogelijk plezier te maken en geniet van waar je mee bezig bent. Je moet het graag doen. Probeer ook eens een andere discipline tijdens een jeudmeeting bijvoorbeeld. Het is eens iets anders, maar het is ook goed voor je algemene ontwikkeling. Later kan je dan naar je beste discipline overgaan. En dan begint pas het serieuze werk!

Hoe kunnen we jullie prestaties, behalve via deze website, nog volgen?
Astrid: Mijn prestaties kan je altijd terugvinden op mijn blog: http://astridandwardrunning4it.wordpress.com
Dries: Een blog of iets dergelijks heb ik niet, maar ik post regelmatig een foto op Facebook over mijn wedstrijden!
Bo: Je kan me volgen op facebook via de pagina “Bo Van Aken Fanpage” die enkele vrienden hebben gemaakt.

Veel succes in het nieuwe seizoen!

De prestaties van al onze atleten kan je steeds volgen via de website, via Facebook of Twitter.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube