LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

AC Deinze pakt het wereldrecord Mixed Medley Relay

Lebbeke
31
augustus 2013

Tijdens de allereerste gemixte aflossing ooit, vestigde AC Deinze een wereldrecord op de medley estafette. Het wit-rode team bracht de stok een fractie sneller binnen dan een team met atleten van AC Meetjesland en AC Waasland. Het eerste team van AC Lebbeke eindigde op een derde plaats.

Het principe van een medley relay is simpel. Er worden vier afstanden gelopen, van kort naar lang: 100m, 200m, 300m en 400m. Voor de gemengde aflossingen moesten de eerste en derde post echter verplicht door een vrouwelijke atlete worden ingenomen. De twee andere lopers moesten mannen zijn. Nooit eerder werd dit gedaan, en dus gingen er sowieso enkele wereldrecords voor de bijl.

In reeks 1 zette de masters-ploeg van AC Lebbeke een record neer bij de M35. Beatrijs De Landtsheer gaf het stokje gezwind door aan Jan Vierendeels, die op zijn beurt wisselde met Ilse De Ridder. Bart Raemdonck moest nog aardig uit de kast komen om Bart Blommaert te kloppen. De masters kwamen zo uit op 2’30.11. Bart ging van start met Silke Bonduelle, Koen Heyvaert en Elien Moens. Het viertal realiseerde een tijd van 2’35.73. Derde eindigde Londerzeel met 2’42.02, op de voet gevolgd door een tweede halve mastersploeg van AC Lebbeke. Sven Pieters mocht hier het stokje binnen brengen na 2’49.37.

Ook in reeks 2 ging het stevig. De masters van AC Herentals hadden duidelijk hun zinnen gezet op een sterk record. Door 2’18.26 te lopen, vestigden ze een stevig record bij de M40. In hun zog volgde nog een team van AC Lebbeke, bestaande uit Lies Quintelier, Pieter Thomassen, Natalie De Ridder en Ruben Van den Berghe (2’25.80).
Cadetten Celine De Meester, Frederik Tas, Maithé Rivera Armayones en Sverre Vierendeels vestigden het record in hun categorie. Ze lieten de klok stoppen op 2’26.00. Londerzeel vestigde dan weer het record bij de scholieren. Sarah De Smedt, Jens Maghelinckx, Aminta Diawara en Lars Spinnoy lieten 2’30.04 noteren. Het team van AC Denderland kwam als vijfde over de meet na 2’34.69.

Record voor Deinze na spannende strijd

AC Herentals had tot dusver niet alleen het Masters-record in handen, maar ook het AC-record. De snelste reeks was echter de derde, met teams van AC Deinze, ASV Oudenaarde, AV Lokeren, AC Lebbeke en een combinatie van AC Waasland en AC Meetjesland (het “Superteam”).

Drie teams stoven meteen weg van de rest van het deelnemersveld. In baan 4 nam Deinze met Hanne De Ruyck een gezwinde start, maar ook Oudenaarde met Delphine Vermeulen en Waasland (“Superteam”) met Nicasina Rossaert gingen goed mee. De snelle wissels verliepen zonder problemen, waardoor Alan De Meulemeester voor Oudenaarde een kleine voorsprong kon uitdiepen. Michael Rossaert (ACW), Angelo De Bruyne (DEIN) en Aiko De Mol (LEBB) gaven zich echter niet gewonnen waardoor het een spannende strijd bleef.

Oudenaarde liet wat tijd liggen in de tweede wissel, en zag zo de andere clubs naderen. Met Marlien De Jans (DEIN), Lize De Geest (LEBB), Isaura Rossaert (ACW, Superteam), Louise Van Eecke (ASVO) en Els De Wael (AVLO) stonden er vijf zeer snelle vrouwen tegenover elkaar. Deinze trok samen met Waasland naar de kop. In hun zog volgde Oudenaarde met het team van AC Lebbeke in de rug. Het duel tussen AC Deinze en het “Superteam” maakte dat deze laatste reeks van de aflossing een absolute climax kende. Met sub-50-lopers Nolan Van den Oord (DEIN) en Christof Pieters (ACME, Superteam) liepen twee atleten een baanrondje die geen meter aan elkaar toegaven. Christof kwam als eerste in de laatste rechte lijn, maar het was Nolan die in de laatste 50 meter het verschil kon maken en de tegenstand het nakijken geven. AC Deinze haalde het met 8 honderdsten voorsprong op het gemengde team van Waasland en Meetjesland. Voor AC Lebbeke ging Pieter De Maersschalck in de achtergrond nog vlot over Ben Ghyselinck (ASVO).

Deinze zette met 2’04.70 een uitstekende tijd neer. Het team van AC Waasland en AC Meetjesland moest met 2’04.78 alles behalve onder doen. Ook de andere drie ploegen haalden nog knappe eindtijden. AC Lebbeke werd derde met 2’08.92, ASV Oudenaarde klokte 2’10.36 en AV Lokeren liet 2’19.92 noteren.

Erkenning van het record

Intussen erkende de internationale zwemfederatie FINA niet enkel het gemengde aflossingsnummer in het zwemmen, maar zal het de komende jaren wellicht ook op grote kampioenschappen worden betwist. Tijdens een congres in Barcelona verklaarde de vice-president dat het een populair nummer zou worden bij de atleten, aldus The Guardian. Hopelijk volgt de internationale atetiekfederatie IAAF deze redenering ook en wordt het in Lebbeke gelopen wereldrecord erkend!

Filmpjes bekijk je hier.

Het volledige verslag van deze meeting kan je hier terugvinden.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube