Riet kroont zich Belgisch kampioene op de 800 meter

Brussel
02
juli 2017

Zondag openden de hemelsluizen zich boven het Koning Boudewijnstadion. Tegen de namiddag druppelde het al iets minder, maar de piste bleef er nat bij liggen. Vijf AC Lebbeke-atleten mochten hun spikes aantrekken opdat ze niet zouden uitglijden.

Na de reeksen van een dag eerder mochten vijf AC Lebbeke-atleten opdraven in de finales van het Belgisch kampioenschap alle categorieën. Vicky Vanden Nest (hinkstap) en Jonas Bogaerts (speer) mochten dankzij de voorselectie automatisch van start gaan op deze finaledag. Het verslag van de reeksen kan je hier terugvinden.

Eerste Belgische titel voor Riet

Gisteren wisten Riet Vanfleteren en Lotte Hellinckx zich te plaatsen voor de finales van de 800 meter. Riet startte vanuit baan 6, Lotte mocht iets hoger in baan 9 aantreden. Juniore Elea Henrard (LACE) liep na 100 meter aan de leiding. Riet nestelde zich in haar spoor op plaats twee. Lotte bikkelde achteraan het pak voor een positie bij de laatste drie.
Na 600 meter besloot Riet de sprint in te zetten. Ze ging op en over Henrard en sloeg zo een gat dat niet meer overbrugd werd. Riet pakte de belangrijkste Belgische atletiektitel in een tijd van 2:10.38. Elea Henrard (LACE) klokte met 2:11.52 nog 2 honderdsten sneller af dan derde Sara Segers (VITA). Lotte lukte met 2:15.49 een knappe achtste stek op dit kampioenschap.

Intussen kon ook het hinkstapspringen voor vrouwen beginnen. Vicky Vanden Nest lukte een verste sprong van 10m59. Daarmee eindigde ze op een twaalfde plaats op zo’n 2 meter van winnares Elsa Loureiro (RFCL) die 12m64 noteerde. Saliyya Guisse (RESC) en Sietske Lenchant (ROBA) mochten mee het podium op.

Dries wordt zesde op 1500m

In de 1500 meter kon Dries De Smet gisteren zijn reeks winnen en zich rechtstreeks voor de finales van vandaag plaatsen. Belgisch recordhouder Ismael Debjani (CABW) was echter ook van de partij en was de grote favoriet. Debjani liet zich echter ringeloren door Pieter Claus (EA) die de titel voor zijn neus wegsnoepte. Tim Van de Velde (DUFF) eindigde op plaats drie. Het drietal bleef met 3:47.86, 3:48.44 en 3:48.65 dicht in elkaars buurt.
Dries volgde op amper twee seconden van de winnaar in een knappe 3:49.90. Hij klokte zo de zesde tijd. Enkel Robin Hendrickx (OEH) en Ali Hamdi (DCLA) bleken nog iets sneller.

Voor Dries werd het een goede test voor het Europees kampioenschap U20 dat binnen twee weken op zijn programma staat. Hij gaat in het Italiaanse Grosetto op zoek naar een finaleplaats op de 1500 meter. Lees hier meer.

Jonas opnieuw nét naast de prijzen

In het speerwerpen lag alles dit jaar erg dicht bij elkaar. Jonas Bogaerts kon zich zo mengen in het gevecht om de bronzen medaille. Een goede openingsworp van 60m86 brachten Jonas op een voorlopige vierde plaats in de tussenstand. Hij kon zich nadien echter niet meer verbeteren en zakte nog één plaatsje weg. Net als de vorige jaren moet Jonas zo vrede nemen met een plaatsje nét naast het podium.

De titel ging naar Jarne Duchateau (BRAB) die zijn speer 71m42 ver wierp en daarmee Timothy Herman (ACME) met 67m24 afhield. Arne Broeders (DCLA) eindigde derde met een worp van 66m79, Timothy Branders wierp met 63m66 de vierde prestatie.

Voor het verslag op de Sporza-website klik je hier.