LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

De drie van … Linda Berghman

Lebbeke
13
januari 2016

Onze atleten worden gedreven door een verlangen om te presteren. Om sneller te gaan. Om hoger en verder te springen en werpen. Wanneer we de drie hoogtepunten uit een atletiekcarrière vragen, dan staan ze allen voor een moeilijke keuze. Dit zijn "de drie van" Linda Berghman.

Ook Linda heeft het niet makkelijk om haar keuze te maken: “3 hoogtepunten kiezen uit een lange atletiekcarrière is inderdaad moeilijk, maar mijn passie lag ongetwijfeld op de 400m, 800m en korte cross.”

3. Belgische titel korte cross (1989, Waregem)

Als voorbereiding op een goed zomerseizoen liep ik in de winter vaak enkele lange crossen. Als 800m loopster was de korte cross (meestal 1500 à 2000m) echter beter op mijn lijf geschreven. Ik behaalde dan ook diverse Belgische titels en podiumplaatsen, maar de 1ste titel was wel de mooiste. Op een zeer modderig parcours te Waregem kon ik met ruime voorsprong als eerste over de finish lopen (voor Anja Buysse en Ilse Verlinden). Een zalig gevoel en kippenvelmoment dat ik nooit zal vergeten. Veronique Collard won dat jaar de lange cross.

2. Persoonlijk record 800m (1991, Hechtel)

Terwijl ik in de jeugdreeksen vooral actief was op 400m, koos ik als senior – omwille van mijn tekort aan basissnelheid – resoluut voor de 800m. Een nummer waarbij ik diverse keren het podium behaalde op het BK, maar nooit een titel won. Ik kon mijn record echter jaar na jaar scherper stellen en liep in 1991 tijdens de Nacht van de Atletiek te Hechtel een persoonlijk record van 2’05″40… Een gedroomde race in een internationaal gezelschap en echt wel hét hoogtepunt uit mijn atletiekcarrière.

Een nationale selectie voor de Europese estafette-kampioenschappen 4x800m in 1992 was nadien een leuke beloning. Een achillespeesblessure belette me bijna om aan dit kampioenschap te kunnen deelnemen. Gelukkig was er toen al Kinesist Lieven Maesschalck, die me toch tijdig kon klaarstomen voor dit EK. Ik zal hem hiervoor eeuwig dankbaar blijven.

1. Brons 400m BK cadetten (1979)

Er wordt vaak gezegd: “records zijn er om gebroken te worden, maar een titel nemen ze je nooit af.” Toch hecht ik meer belang aan mijn behaalde chrono’s op 400m dan mijn 3 Belgische titels op rij bij de masters in 1999-2000-2001. Zo liep ik in 1979 als cadet voor het eerst onder de magische grens van de minuut en behaalde hiermee brons op het BK (Heizel) in 59″86. Ik was dolblij met die scherpe tijd, het was goed voor een clubrecord dat uiteindelijk 24 jaar stand zou houden.

Mijn PR/CR bij de seniores op 400m (56″46) bleef zelfs nog langer overeind. Meer info hierover lees je in drie hoogtepunten van … Riet Vanfleteren ;)

Vorig jaar werd er een reünie georganiseerd met verschillende nationale toppers die actief waren tussen 1985 en 1995. Ook Linda (midden in de foto) was hierbij aanwezig.

Bekijk de volledige artikelreeks hier.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube