LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

De drie van … Sam Vanfleteren

Lebbeke
23
december 2015

Onze atleten worden gedreven door een verlangen om te presteren. Om sneller te gaan. Om hoger en verder te springen en werpen. Wanneer we de drie hoogtepunten uit een atletiekcarrière vragen, dan staan ze allen voor een moeilijke keuze. Dit zijn "de drie van" Sam Vanfleteren.

In 1996 begon Sam als benjamin met atletiek. In 2004 schakelde hij over op de sprint en traint hij onder de begeleiding van Geert Heyvaert. Heel wat om op terug te blikken dus. Maar dit zijn de drie momenten die er voor Sam nog nét iets bovenuit steken.

3. Beker- overwinning AC heren (2013)

De overwinning tijdens de alle categorieën- Beker van Vlaanderen in 2013 blijft me omwille van enkele redenen bij. Ikzelf nam deel aan de 100m en 4x100m, maar was door een blessure maar net klaar geraakt voor de beker. Het was een opsteker om er bij te kunnen zijn. De beker is voor mij immers één van de leukste wedstrijden van het jaar.

Vier jaar eerder zakten we ongelukkig (voornamelijk door zeer veel blessures) na 10 jaar terug naar tweede landelijke. De drie jaren daarop eindigden we een afdeling lager steeds tweede. Soms zelfs erg ongelukkig op enkele puntjes na. In 2013 wisten we al voor de aflossingen dat de buit zo goed als zeker binnen was. We wonnen met 18 punten verschil op de tweede in stand, de plaatselijke club Oudenaarde. Zij wisten het jaar nadien te promoveren.

2. Provinciale titel 4x200m (2010)

Een provinciale aflossingstitel stelt vaak niet zoveel voor, maar in 2010 was er heel wat tegenstand op de 4x200m. Er verschenen drie reeksen aan de start in Lokeren. Wij mochten het in de snelste reeks opnemen tegen o.a. Eendracht Aalst, RC Gent, STAX en VITA. Met Brent Wellekens, de broers Pieter en Jan De Maersschalck en ikzelf hadden we een goed team aan de start, maar aan de titel dachten we niet met die tegenstand.

Het scheelde geen haar of we waren niet eens aangekomen. Mijn wissel met Jan mislukte bovendien ei zo na. Met een jump kon ik de stok nog net afgeven alvorens tegen de piste te smakken. Pieter haalde als slotloper de titel binnen in een mooie 1.30.90. Na heel wat individuele zilveren en bronzen medailles op PK’s was dit mijn eerste titel. :)

1. Stage in Portugal (2014)

De paasstage in Portugal was de prelude van een fantastisch zomerseizoen. Ik had er een zo goed als blessurevrije voorbereiding op zitten en liet het indoorseizoen voor wat het was. Voor het eerst sinds lang kon ik nog eens deelnemen aan verschillende meetings: Flanders Cups, de BvV, het BK AC en ik mocht van start gaan in het voorprogramma van de KBC Nacht in Heusden.

De Beker van Vlaanderen, een drietal weken na de stage, was naar mijn gevoel de beste wedstrijd van dat seizoen. Helaas liet de tijdsopname het tijdens de 100m afweten en werd een handgestopte 11.1 achter mijn naam gezet. De winnaar klokte 10.90, terwijl het verschil in afstand miniem was. Ik denk nog steeds dat dit mijn snelste wedstrijd ooit moet zijn geweest, rond de 11.00. Met de aflossingen liepen we die dag ook onze beste tijd ooit. Een verrassende 43.46 verscheen toen op het scorebord.

Bekijk de volledige artikelreeks hier.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube