LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Dubbelinterview: Richting winter met Astrid en Dries

Lebbeke
24
oktober 2013

Met de laatste pistewedstrijden achter de rug, kan de blik opnieuw op de winter worden gezet. Twee Lebbeekse talenten zien het alvast goed zitten. Astrid Verhoeven en Dries De Smet, beiden in het verleden al goed voor meerdere provinciale en Belgische titels, blikken vooruit.

Wat zijn jullie doelen voor het aanstormende winterseizoen?
Astrid: Het Europees kampioenschap cross in Belgrado is mijn grootste doel voor deze winter. De selectiewedstrijd gaat op 23 november door in Roeselare en natuurlijk hoop ik er dit jaar bij te zijn. Later op het seizoen staat uiteraard het BK met rood in de agenda aangeduid. Aan het provinciaal kampioenschap neem ik niet deel, wel aan het BK studenten indoor. Reden is dat er anders teveel wedstrijden op elkaar volgen.

Dries: Ik heb vooral mijn zinnen gezet op de kampioenschappen. Het provenciaal in Schellebelle en het Belgisch in Wachtebeke. Ook op de crosscuppen wil ik goed voor de dag komen, al wordt het moeilijker door de lange afstand (5km) en de oudere tegenstand als eerstejaars scholier. Ik zou toch wel minstens één keer op het podium willen staan.

Hoe ziet de opbouw er momenteel uit?
Astrid: Ik start binnenkort met een stage van 29 oktober tot en met 10 november in Albufeira, Portugal. Die stage dient specifiek als voorbereiding op de kwalificatiewedstrijd in Roeselare. Ik kijk er enorm naar uit.

Dries: Ook ik vertrek deze herfstvakantie op stage naar Portugal met de groep van Michiel en Bart, daar ga ik 110 kilometer lopen op een week!

Astrid: De opbouw richting stage verloopt trouwens zeer goed. Ik hou wel van die vele kilometers per week te verteren, jezelf steeds beter in conditie voelen…

Jullie opbouw naar de winter verloopt dus tot noch toe nagenoeg perfect?
Astrid: De trainingen verlopen inderdaad heel goed. Ik maak veel kilometers, maar doe dit op een juiste manier. Ik train meer dan vroeger, maar ik voel me veel frisser en fitter. De trainingen loop ik altijd in de juiste zones en op deze manier voel ik me dan veel frisser. Zo heb ik voldoende energie na mijn training.

Dries: Sinds dit jaar ben ik meer “wetenschappelijker” gaan trainen. Dat wil zeggen: met hartslagmeter, in loopzones trainen, enz. Door dit te doen voel ik op korte tijd al een grote vooruitgang. Dat komt natuurlijk vooral dankzij mijn goeie trainers.

Wat heb je geleerd uit de afgelopen trainingen?
Astrid: Sinds mijn overstap naar Bart heb ik geleerd dat je de beste wedstrijden loopt na een goede rust, dus rust voldoende de week voor je wedstrijd, maak niet teveel kilometers.

Dries: Als je iets wil bereiken, moet je er hard voor werken!

Astrid: De boog mag niet altijd gespannen staan, af en toe eens ontspannen is aangeraden, dit heb ik al kunnen ervaren. Probeer je op training te beheersen, loop nooit sneller dan gevraagd en loop op je gevoel. Als ik eens zware benen heb, dan loop ik automatisch wat trager, maar ik loop mijn training wel helemaal uit. Bart heeft hier altijd begrip voor.

Trainen doe je uiteraard niet alleen. Welke trainingsmaatjes zien jullie komende winter goed presteren?
Astrid: Ik zie in onze groep een hele positieve teamgeest, iedereen is gemotiveerd. Met de perfecte trainingsschema’s zal volgens mij iedereen zijn niveau halen en zelfs beter worden. Dus ik zie iedereen goed presteren.

Dries: “The coming man” for 2014 is zeker weten Jonas Van Biesen. Hij heeft een serieuze stap voorwaarts gezet. Ondanks het feit dat hij nog regelmatig moet voetballen, traint hij als een beest. Ik zie hem zeker een paar podiumplaatsen halen bij de cadetten.

Astrid: Om er toch twee te noemen, beide atleten zijn super bezig op training en steeds gemotiveerd: Natalie De Ridder zie ik op de korte cross dit seizoen heel veel vooruitgang maken. Maar ook Jolien De Haes heeft héél veel zin in de lange crossen, vertelde ze mij. Ze laat dit op training merken, en ik zie haar dan ook veel vooruitgang maken.

Tot slot: wat zijn de plannen na deze winter?
Astrid: De ambities voor komende zomer zijn nog niet echt besproken. Ik droom wel van een deelname aan het Europees Kampioenschap en een toptijd op de 3000m. Verder wacht ik nog even af hoe alles loopt.

Dries: Echte ambities voor het zomerseizoen heb ik nog niet, gezien het nog ver weg is. Ik zou het liefst van al mijn tijd op de 1500m willen aanscherpen tot iets onder de 4.10.

Bedankt, en veel succes komende winter!

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube