LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Onze junioren blikken vooruit op het ECCC: “Benieuwd naar het niveau”

Lebbeke
31
januari 2017

Volgend weekend is het zover. Onze junioren vertrekken in naam van AC Lebbeke voor het eerst naar het ECCC, het Europees kampioenschap voor clubs. Een goed moment om samen te zitten met de vier atleten en hun trainer die ons in Portugal gaan vertegenwoordigen: Dries De Smet, Jonas Van Biesen, Arne Teck, Tim Dumarey en Michiel De Proft.

Nog een week en het is zover, dan vertrekken jullie naar Portugal voor het allereerste ECCC uit jullie carrière. Zijn jullie goed voorbereid?

Jonas: Ik denk het wel. De laatste trainingen gingen zeer vlot, dus ben wel benieuwd om het niveau van de andere atleten te zien.

Hopelijk slaat de vermoeidheid van de examens niet teveel toe.

Studenten Dries en Tim

Dries: Door de examens heb ik minder kunnen trainen dan normaal, maar de basis zit nog goed. Ik heb toch nog enkele specifieke trainingen gedaan. Hopelijk ben ik niet te vermoeid door de studies. Ik zou graag top-15 lopen, ook al ken ik het niveau niet echt van de anderen…
Tim: Door een lichte blessure heb ik net als Dries iets minder kunnen trainen. Ik voel me ook iets vermoeider momenteel, maar de basisconditie is er nog en deze week ging het op training al beter. Ik hoop na mijn laatste examen nog een laatste goede training af te werken. Daarna wil ik vooral rusten om fris aan de start te verschijnen.
Arne: Het afgelopen jaar verging mij niet zo goed. Door een blessure aan de knie waren mijn prestaties wat minder. Gelukkig heb ik dit jaar beter kunnen trainen, waardoor ik langzaam aan mijn oude vorm terug aan het krijgen ben.

Denkt de trainer daar hetzelfde over?

Michiel: Tim is inderdaad een beetje het vraagteken. Als hij zijn basis van in het begin van het seizoen nog heeft, dan moet hij in staat zijn een aantal atleten achter zich houden. Dat is uiteraard belangrijk voor het clubklassement. Dries heeft ook al wat meer toegewerkt naar het kortere werk, dus het is afwachten wat dat geeft in een cross van 6 kilometer. Jonas en Arne gaven afgelopen week nog een sterke indruk op training.

Jonas en Arne op het parcours in Albufeira (POR)

Drie van jullie kennen het parcours reeds van op trainingsstage. Kan je ons een beeld schetsen?

Dries: Het zijn vrij grote ronden van circa 2 kilometer. Het gaat vrij vaak bergop, met enkele steile stukken! Verder is er bijna geen meter vlak en is het een erg droog parcours zonder modder.
Jonas: Ik denk dat de kennis van het parcours wel een rol kan spelen, al zullen lopers van andere teams het parcours ook wel verkennen.

Lijkt dat parcours in jullie voor- of nadeel?

Arne: Het parcours is niet meteen mijn ding. Bergop ben ik namelijk niet super. Ik hoop wel een verschil te kunnen maken in de afdalingen. Zoals Dries reeds zei is het positief dat het een moddervrij parcours is.
Jonas: Het rondje is niet mijn beste parcours. Ik sluit me wel aan bij Arne, hoe minder modder hoe beter. Dus dat is wel een voordeel wat mij betreft!
Arne: Ik denk wel dat ik door mijn parcourskennis de stress beter onder controle kan houden. Dat is namelijk één van mijn zwakke punten.

Hoe minder modder op het parcours, hoe liever we het hebben.

Jonas en Arne

Michiel: Op Tim na zijn het allemaal vrij ‘snelle’ mannen, dus een snel parcours is wel goed voor ons. De hoogtemeters maken het echter wel enorm lastig. Daar kan de ervaring van er op voorhand al eens getraind te hebben volgens mij wel een rol spelen. Ze weten dat ze goed zullen moeten indelen.

Wat verwachten jullie ervan, zowel individueel als in groep?

Jonas: Het niveau valt moeilijk in te schatten. Ik hoop toch nog wat atleten achter me te laten.
Arne: Individueel verwacht ik zeker geen topprestatie, aangezien ik op de kortere afstanden train. Momenteel leg ik me toe op de 800m indoor en korte cross. Mijn basis is zeker niet slecht, waardoor ik hoop dat ik toch nog een aantal tegenstanders achter mij kan houden. Als groep hoop ik ook zeker nog een team achter ons te laten. Het gaat moeilijk worden door de sterke tegenstand maar als iedereen tot het uiterste gaat ben ik ervan overtuigd dat dit ons wel moet lukken.
Tim: Ik sluit me aan bij Jonas en Arne. Als ik het gevoel heb dat ik voluit ben geweest, ben ik tevreden. In groep hoop ik ook dat we enkele teams achter ons houden. Als we allemaal een goede wedstrijd lopen denk ik dat we als team sterk genoeg zijn om enkele teams te kloppen.

Michiel: Arne, Jonas en Tim moeten volledig in functie van het team lopen. Dat wil zeggen: elke plaats die ze kunnen opschuiven is super. Als ze tijdens de wedstrijd in elkaars buurt lopen, moeten ze samenwerken. Hun individueel resultaat is niet belangrijk voor mij. Dries mag wel aan een individueel resultaat denken. Ik hoop hem in de top 10 terug te vinden. Voor hem geldt natuurlijk ook dat elke plaats die hij dichter eindigt het team resultaat helpt.

Verwachten jullie een verschil met een gewone Belgische cross?

Tim: Als het niveau dat van een crosscup zou zijn, dan gaan we ons plan kunnen trekken. Er is niemand van ons die echt ‘weggelopen’ wordt in die crossen. Ik verwacht dat het niveau in de breedte zeker nog iets hoger zal liggen.

Het grootste verschil is dat je niemand kent en volledig op je eigen gevoel moet lopen.

Arne

Arne: Het grootste verschil zal zijn dat je niemand kent. Zo is het moeilijk om andere atleten in te schatten. Bij een cross in België ken je wel altijd een aantal atleten waar je van weet dat ze jouw niveau halen. Hier zal dat dus niet het geval zijn. Ik verwacht dat het niveau nog hoger gaat liggen dan bij een CrossCup. We mogen ons vooral niet laten afschrikken en gewoon lopen voor wat we waard zijn!
Jonas: Het ideale scenario zou zijn, net zoals in een CrossCup, dat er een aantal atleten veel te sterk zijn voor mij en een aantal atleten die zeker achter mij zullen aankomen. Ik hoop dat ik tijdens de cross een goed groepje vind zodat ik niet heel de wedstrijd alleen hoef te lopen.

Tot slot: Jullie krijgen toegang tot de Twitter en Facebook-account van AC Lebbeke. Mogen we wat foto’s en filmpjes verwachten?

Dries: Sowieso!

Volg alle berichten van het ECCC via deze link. Onze jongens zullen komend weekend ook via onze Facebook en Twitter-account actief zijn. Loopstatistieken kan je zoals steeds terugvinden op Strava.

Op de website van de Europese Atletiekliga kan je alle documenten terugvinden en het laatste nieuws volgen. De website van het evenement zelf kan je hier terugvinden.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube