LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

AC Lebbeke heeft de twaalfde beste junioren- crossploeg van Europa

Albufeira (POR)
05
februari 2017

In Portugese Albufeira stond het Europees kampioenschap voor clubs in het veldlopen geprogrammeerd. Onze junioren mochten dankzij hun overwinning in het clubklassement van het BK cross vorig jaar deelnemen aan deze prestigieuze wedstrijd.

Dit weekend trok trainer Michiel De Proft met 4 Lebbeekse junioren (Dries De Smet, Arne Teck, Jonas Van Biesen en Tim Dumarey) naar het Portugese Albufeira om er de wit-blauwe kleuren te verdedigen op de European Chamions Clubs Cup, of kortweg ECCC. Een unieke kans die de junioren te danken hadden aan hun Belgische titel van een jaar geleden. Op 3 februari nam het vijftal het vliegtuig richting Faro. Het begin van een onvergetelijke vierdaagse ervaring.

Na een grondige parcoursverkenning op zaterdag, waar er nog een algemeen klagen was over een tekort aan zuurstof in de lucht (de atleten waren nog niet aangepast aan de warmere zeelucht), trokken we op zondag toch met wat twijfels richting de wedstrijd. Niettemin bleef het ons doel om collectief minstens 1 team achter ons te laten en met Dries te mikken op een top-10 plaats. Simpel zou dat niet worden. Alle vier hadden ze net een maand examens achter de rug waardoor de voorbereiding niet ideaal kon worden genoemd. Vastberaden waren ze des te meer.

De tactiek aan de start was duidelijk en simpel: behoedzaam starten, reserve houden en zo in het tweede deel van de wedstrijd nog plaatsen kunnen winnen. In een sterk internationaal deelnemersveld en op een aartslastig parcours bleek dat moeilijk om uit te voeren. Na enkele akkefietjes aan de start met het Turkse team, die duidelijk niet evenveel respect hadden voor hun tegenstanders, waren onze mannen allemaal goed weg. Dries nam de kopstart en ook Arne, Jonas en Tim zaten goed mee in het pak.

Een wedstrijd op niveau

Al snel besloten ze echter de juiste tactiek toe te passen en niet blind mee te gaan met het hoge tempo. Dries bleef heel makkelijk in de voorste gelederen van de kopgroep hangen. Op iets meer dan een ronde van het einde – de kopgroep was dan al uitgedund tot een tiental atleten – werd er een eerste maal versneld. Dries zat op dat moment nog steeds met superbenen en besloot de demarrage te beantwoorden. Met vier atleten, waaronder Dries, namen ze de kop van de wedstrijd. Jammer genoeg ging net dan het tempo er opnieuw uit en konden enkele atleten opnieuw terugkeren.

Deze wedstrijd gaf een enorme boost aan de atleten. Een groter team sturen is een volgende keer misschien wel aangewezen.

Trainer Michiel

Na een razendsnelle laatste ronde moest Dries enkele atleten laten gaan. Toch liep hij ontzettend knap als zesde over de finishlijn op amper 10 seconden van de winnaar. Dat tussen atleten die op het voorbije EK veldlopen een plaats in de top-25 behaalden. Arne kwam na een enorm knappe laatste ronde als 56ste over de finishlijn. Jonas werd 63 en Tim eindigde op plaats 69.
Een kwartiertje na de finish kregen de jongens te horen dat ze als team de twaalfde prestatie hadden neergezet. Onze junioren hielden het Tsjechische en Finse team achter zich. Trainer Michiel De Proft toonde zich tevreden: “Ik denk dat ik voor de hele groep mag spreken als ik zeg dat we heel trots waren op dit resultaat.”

“Nu ik, twee dagen na de wedstrijd, terugblik en alles rustig kan analyseren” gaat Michiel verder “kan ik enkel concluderen dat een deelname aan dit soort wedstrijden een enorme boost heeft gegeven aan onze jeugdige atleten. Het soort boost dat atleten de drive geeft om te blijven dromen, om te blijven werken en vooral om de passie en liefde voor hun sport levendig te houden!”
Dat besef stelde Michiel voor het feit dat een team van zes atleten meesturen nog gepaster was geweest: “Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit inzicht er ook ooit komt bij onze federatie!”

https://twitter.com/driesdesmet98/status/828310477897945092

Maatjes voor het leven ☺️ #melig #Eccc

Een foto die is geplaatst door Jonas van Biesen (@jonasvb88) op

Klik hier voor de resultaten. De wedstrijd herbekijken kan ook, dat kan hier.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube