LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Junioren AC Lebbeke nemen het in Portugal op tegen de beste teams van Europa

Lebbeke
06
december 2016

Op zondag 5 februari 2017 mogen vier junioren van onze club naar het Portugese Albufeira om er deel te nemen aan het ECCC. AC Lebbeke komt zo voor het eerst in haar geschiedenis aan de start van deze wedstrijd, samen met de beste cross-teams van Europa.

Trainer Michiel De Proft, die meegaat als begeleider en betrokken is bij het regelen van de praktische kant van de zaak, legt ons uit wat er te gebeuren staat in Portugal.

Kan je ons om te beginnen uitleggen wat het ECCC precies is?
Het ECCC is een soort van Europees Kampioenschap veldlopen voor clubteams. Je kan het een beetje vergelijken met een Beker van Vlaanderen op de piste, maar dan internationaal en in het veld. De wedstrijd wordt georganiseerd in vier categorieën. Zowel bij de junioren als bij de senioren is er een mannen en vrouwenwedstrijd. De rangschikking wordt opgemaakt door de plaatsen van de beste 4 atleten van je team op te tellen. Het team met de laagste score wint.

Hoe kwalificeerde onze club zich voor dit kampioenschap?
De Belgische clubs die hier aan mogen deelnemen worden elk jaar geselecteerd op het BK atletiek veldlopen van het jaar ervoor. Vorig jaar won AC Lebbeke het clubklassement bij de junioren heren (lees hier), waardoor we dit jaar geselecteerd zijn om deel te nemen aan het ECCC. De atleten die deze knappe prestatie neerzetten waren Dries De Smet, Gaétan Van Laethem en Arne Van Opstal (foto van het trio hieronder). Jammer genoeg zijn de laatste twee van dit rijtje ondertussen “te oud” geworden om nog in aanmerking te komen voor een selectie voor het ECCC.

Wie komt in aanmerking voor het team?
Aangezien de wedstrijd voor junioren is, selecteren we in de eerste plaats junioren voor het team. Op dit moment hebben we bij AC Lebbeke 4 junioren die zich bezighouden met de ietwat langere afstanden (800m en meer). Dat zijn Dries De Smet, Arne Teck, Jonas Van Biesen en Tim Dumarey. Zij zijn dus de eersten die in aanmerking komen voor een selectie. In geval van blessures hebben we geen junioren die kunnen invallen. In dat geval overwegen we om ook scholieren mee te nemen. Dan komt vooral Bo Van Aken in aanmerking om mee af te reizen naar Portugal.

Wat kunnen we verwachten van de wedstrijd?
Het is heel moeilijk daar voorspellingen over te doen. Ik vermoed dat het niveau heel hoog zal liggen en dat het vooral voor Dries een hele uitdaging zal zijn om zich eens te meten met het internationale niveau. Een individuele topprestatie van hem daar zou heel mooi zijn. Het zou een mooie reactie zijn op de niet-selectie voor het individuele EK (lees hier). Van onze andere drie deelnemers verwacht ik vooral heel veel inzet. Zij zullen heel belangrijk zijn om een mooie klassering in het klassement te behalen. Ik verwacht niet meteen een top-5 notering, maar we zouden toch graag enkele andere teams achter ons laten.

Denk je dat we ons ook voor het ECCC van 2018 kunnen kwalificeren?
Om ons te kwalificeren voor 2018 moeten we ons opnieuw het clubklassement op het BK veldlopen winnen in één van de vier categorieën. Dat wordt sowieso een heel moeilijke opdracht, zij het niet onmogelijk. Ons team bij de junioren heren zal niet meer van hetzelfde niveau zijn als dat van vorig jaar, maar bij de senioren vrouwen maken we volgens mij wel een kansje. Dat team is (met Astrid, Delphine, Sofie, Natalie, Lotte, Soraya,…) vooral in de breedte heel sterk. Dat bewijzen de CrossCup relays waar onze 2 senioren vrouwenteams in de top 20 eindigden. Bovendien eindigden zij vorig jaar ook al tweede op het BK.

Alles volgen via lebb.be

Onze atleten zullen gedurende het hele ECCC-weekend te volgen zijn. Zij zullen regelmatig foto’s en video op onze Facebook en Twitter plaatsen. Daarnaast is er nog deze handige overzichtspagina.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube