LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Historia: Bart Blommaert

Lebbeke
31
oktober 2012

De winter van het seizoen 2012-2013 werd ingezet met de komst van een nieuwe coach voor de mannelijke lange-langeafstandslopers. Bart Blommaert, vroeger zelf actief in de atletiek, nam de functie over van Koen Verhulst. In deze Historia kijken we ter introductie even terug in de geschiedenis.

We zijn er zeker van dat Bart een mooie toekomst tegemoet gaat in zijn samenwerking met onze club. Hieronder vindt u het resultaat van enkele uren graven in het verleden van deze beloftevolle coach en atleet.

Bart besloot op negenjarige leeftijd om samen met zijn vader toe te treden tot de atletiekwereld. Ze sloten zich aan bij plaatselijke atletiekclub AC Baasrode. Dat eerste jaar won hij een enkele thuiswedstrijd, maar toonde hopen potentieel, tot een armbreuk hem een tijdje belette te lopen. Deze tegenslag kwam hij echter snel te boven en later op het seizoen mocht hij een reeks medailles in ontvangst nemen, waaronder een bronzen medaille op het PK. Velen waren reeds overtuigd van zijn kwaliteiten als atleet.

Degenen die twijfelden aan zijn kunnen snoerde Bart de mond in zijn tweede jaar als miniem. Van de vijftien wedstrijden waar hij aan de start verscheen won hij er maar liefst veertien. Op het Belgisch Kampioenschap moest hij vrede nemen met een vierde plaats. Hiervoor nam hij het jaar nadien revanche, met 9 overwinningen op 11 deelnames sleepte hij zowel de provinciale als de Belgische titel in de wacht. Vanaf dit jaar kreeg Bart ook een welluidende bijnaam: “De man met de pet”, vanwege zijn vrolijk gekleurde hoofddeksel dat hij steevast droeg wanneer het koud werd.

Niet alleen in de atletiekwereld werd de naam Blommaert een vaste waarde, ook op school merkte Bart verandering, zo antwoordde hij in 1987 in een interview op de vraag of hij op school enige verandering merkte: “Er zijn een aantal meisjes die met een foto van mij op zak lopen, sedert er in een plaatselijk reclameblad iets over mij verscheen.”

Door de jaren heen stapte Bart over van AC Baasrode naar AC Lebbeke. In zijn jaren als senior maakte hij een einde aan zijn atletiekcarrière. Tot hij in 2008 weer de motivatie vond om deel te nemen aan wedstrijden. Hij gaf zich weer helemaal op training en zag dat dat zijn vruchten afwierp. Verschillende clubrecords staan nog steeds op zijn naam en in de zomer van 2008 liep hij naar de Europese titel op de 5000m bij de M35. Daarnaast greep hij ook nog eens een bronzen medaille op de 10000m.

Het was rond die tijd dat Bart besloot dat hij zijn ervaring graag wilde overbrengen. Op vraag van enkele atleten startte hij “Team for Future” op, een trainingsgroep die jonge en oudere atleten aantrok die veel potentieel met zich meedroegen. Enkele jaren verstreken en de groep groeide uit tot een mengelmoes van atleten die hun limieten steeds verder konden verleggen onder het toeziende oog van Bart, en later ook de broers Stijn en Brecht Lintermans. Nu, oktober 2012, breidt de groep die Bart onder zijn hoede neemt verder uit dankzij de nieuwe samenwerking met AC Lebbeke.

De volledige reeks artikels over de geschiedenis van AC Lebbeke kan je hier terugvinden.

Geschreven door Evelien Caudron | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube