LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Historia: Marc Bogaert

Lebbeke
31
december 2012

In lijn van onze reeks over de sportieve prestaties van onze trainers zetten we deze maand de jeugd van trainer Marc Bogaert in de kijker. Marc is dit jaar 20 jaar actief als trainer bij AC Lebbeke. In de jaren 70-80-90 behaalde hij verscheidene titels op zijn geliefkoosde halve fond.

Voor degenen onder ons die Marc niet zo goed kennen, even een kleine voorstelling: Marc werd geboren op 1 maart 1963. Wonende te Sint-Amandsberg, omgeving Gent, sloot hij zich op 11-jarige leeftijd aan bij RCG, de plaatselijke atletiekclub. Hij behaalde zijn diploma als regent LO. Vandaag de dag is Marc trainer van de dames JSM. Sinds kort traint hij ook Astrid Verhoeven, die op nationaal vlak vele successen boekt. Marc is sinds 1992 trainer bij AC Lebbeke, maar voordien nam hij steevast deel aan de Gouden 800m, die hij ook enkele keren won.

Al in zijn jeugdjaren bleek duidelijk dat Marc talent had. Als 2ejaars miniem won hij 9 van de 12 crossen waar hij aan de start verscheen. Zijn 800m legde hij die zomer al af in 2.16.30. Bij RCG, de Gentse atletiekclub, trachtten ze zijn potentieel ten volle te ontplooien.

Als scholier wist Marc reeds de Belgische titel te veroveren op de 800m. In het Heizelstadion liep hij naar de overwinning in 1.57.4 Ook in het veld bleef hij een geduchte tegenstander, maar Marc besefte al snel dat zijn toekomst in de halve fond lag. Tijdens zijn jeugdjaren mocht hij in het buitenland deelnemen aan Fisec en ISF-spelen. In Linz, Turijn en Montpellier mocht hij zich meten met de besten.

In zijn jaren als junior wist Marc onder de 50sec-grens te duiken op de 400m. Met een persoonlijk record van 49.6 op de 400m werd het duidelijk dat ook op de 800m nog heel wat progressie mogelijk was. In het veld bouwde hij zijn aantal deelnames stilaan af, om zich meer te kunnen concentreren op de pistenummers. De 1500m legde hij intussen af in 3min53s. Hij bleef de podiumplaatsen in nationale kampioenschappen opstapelen, met als kers op de taart een tweede plaats op de 1000m tijdens de Memorial Van Damme. Het was duidelijk dat Marc moest opboksen tegen een zeer sterke generatie 800m-lopers, maar zich wel kon verdedigen dankzij zijn ijzersterke eindspurt.

Na het afsluiten van zijn studies te Gent werd atletiek op een lager pitje gezet en deed Marc legerdienst. Zijn vader, Marcel Bogaert beloofde in 1985 echter aan een plaatselijke reporter dat we na zijn legerdienst een doorbraak in de atletiek zouden meemaken.

Vader Marcel bleek gelijk te krijgen. In zijn jaren als senior schroefde Marc zijn persoonlijk record op de 400m aan tot 48.9. Ook zijn pr op de 800m verbeterde met maar liefst 2 seconden naar 1.48.40 en op de 1500m liep Marc naar een beste prestatie van 3.46.80.

Het mag intussen wel duidelijk wezen dat onze trainers niet van de minsten zijn. Door hun eigen ervaringen in de atletiek door te geven aan hun poulains hopen ze die naar een hoger niveau te tillen. Langs deze weg willen we Marc bedanken voor de 20 jaar die hij zich al inzet voor onze club en de jaren die er nog zullen bijkomen.

Geschreven door Evelien Caudron | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube