LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Ietwat chaotische editie van de “Abdijentocht” in Averbode

Averbode
30
mei 2019

Ieder jaar op Hemelvaartsdag nodigt “Golazo-sport” uit voor een van de mooiste natuurlopen in Vlaanderen. Ruim 2 000 atleten zakten af naar de wel erg groene gemeente. Al verliep de editie 2019 toch niet geheel vlekkeloos.

Abdijen werden vaak neergepoot in prachtige stukjes natuur. In Tongerlo en Averbode is het zeker niet anders. Ze tronen uit boven de groene vlakten. En dat heb je zeker geweten wanneer je richting aankomst loopt langs het mooie decor van de abdij in Averbode. Het gehele parcours is overigens doorspekt met glooiingen. Jaarlijks draait de looprichting om. Dit keer ging de tocht van start in Tongerlo. Die is duidelijk zwaarder dan de omgekeerde versie.

Natuur

Op weinig plaatsen in Vlaanderen kan je nog zoveel km’s lopen door de bossen en de ongerepte natuur. Enkel de doortocht in Westerlo laat je nog even de bewoonde wereld zien met de nodige toeschouwers en supporters langs de kant. Nadien verdwijn je terug de bossen in tot je in de verte de abdij van Averbode ziet opduiken.

Wachten

Het transport van de aankomst in Averbode naar de start in Tongerlo verliep dit jaar behoorlijk chaotisch met bussen die wel heel lang op zich lieten wachten. De laatste deelnemers keken tegen een wachttijd aan van ruim een uur. Duidelijk teveel om nog aanvaardbaar te zijn. Heel wat atleten begonnen dan ook met aanzienlijke vertraging aan de tocht. Golazo kan men zelden betrappen op slordigheden in de organisatie maar dit probleem dient men zeker op te lossen.
Op risico dat deelnemers gaan afhaken. De tocht zelf blijft zonder meer uniek in zijn soort. Ze verdient een plaats in de agenda van iedere liefhebber van unieke natuurlopen. Eens je ze gedaan hebt sta je het volgende jaar terug aan de start!

Resultaat 16 km (2060 deelnemers)

335 Chris Schelkens 1:17:53

De uitslagen van stratenlopen en trails vermelden niet altijd atletiekclubs. Lebbeekse atleten die deelnamen aan deze wedstrijd en niet in het verslag staan mogen dat steeds laten weten via webteam@lebb.be.

Geschreven door Chris Schelkens | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube