LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Interview: Vooruitblik met Lize De Geest en Riet Vanfleteren

Lebbeke
20
oktober 2014

Met het zomerseizoen achter de rug, en de wintertrainingen die opnieuw beginnen konden we ook twee sprinttalenten eens hun zegje laten doen. Lize De Geest en Riet Vanfleteren blikken terug op de zomer en kijken vooruit naar het aanstormende indoorseizoen.

Het zomerseizoen is lang geweest voor de sprinters. Hoe kijken jullie terug op het pisteseizoen?
Riet: Ik ben zeer tevreden over mijn zomer. Ondanks die verrekking aan mijn hamstring in de winter, begon ik met een goed gevoel aan de trainingen voor de zomer. Ik bleef hard werken en dat loont duidelijk want met een PR op de 100m, 200m, 300m én 400m had ik een meer dan geslaagd zomerseizoen. Hoogtepunten voor mij waren mijn 3de plaats op het Vlaams Kampioenschap en mijn 6de stek op het Belgisch Kampioenschap, overigens dé finale waar ik voor het eerst onder de 56 seconden dook. Ook de beker van Vlaanderen is elk jaar een hoogtepunt voor mij.
Lize: Helaas heb ik een heel slecht zomerseizoen achter de rug. Afgelopen winter heb ik minder en vaker alleen moeten trainen. Door mijn werk en studies had ik namelijk te weinig tijd waardoor ik onvoldoende conditie had om er een mooie zomer van te maken. Ik strandde op 12.41 op de 100m. Mijn hoogtepunt lag daardoor ook niet op de sprint, maar wel op de meerkamp … Heerlijk om dit eens uit te proberen.

Jullie zijn beide kinesisten. Hoe combineren jullie dat met atletiek?
Lize: Voor mij is het niet evident dit te combineren. Ik werk als zelfstandige kine op het sportcentrum van het UZ Gent en werk ook als praktijkassistent op de opleiding REVAKI aan de universiteit van Gent. Daarnaast volg ik ook nog een lerarenopleiding … Dinsdag – en donderdagavond hou ik sowieso vrij om te trainen, maar op een weekdag is het niet evident een extra trainingsmoment in te lassen.
Riet: Ik werk sinds kort in Bakala Academy, het topsportcentrum in Leuven. Gelukkig heb ik flexiebele uren en is de ligging ideaal (naast de piste). Hierdoor kan ik nog steeds al mijn traingingen vlot afwerken maar veel vrije tijd schiet er natuurlijk niet meer over.

Binnenkort trekt de hele sprintersgroep richting Blankenberge om er hun winter in gang te zetten. Hoe ziet de opbouw er uit?
Riet: Bedoeling is om over te schakelen van 6 naar 7 a 8 trainigen per week. Net zoals vorig jaar gaan we ook in de Paasvakantie op stage naar Vilamoura en wie weet zit een extra stage naar Tenerife er ook terug in.
Lize: We zullen voornamelijk beginnen met veel conditieopbouw. En raar maar waar, ook al ben ik hier niet zo goed in, toch doe ik die trainingen zeer graag. Een douche na zo een zware uithoudingstraining in koud en regenweer geeft ontzettend veel voldoening.

Het is een droom om ooit in het 4x400m-team te geraken voor een EK of WK – Riet

Wat zijn de doelstellingen voor het komende seizoen?
Riet: In de winter wil ik uiteraard mijn records aanvallen. Deze staan niet zo scherp. Op de 400m is dit bijvoorbeeld 57.75, een haalbaar doel na mijn zomerseizoen denk ik. In de zomer wil ik het gewoon nog beter doen dat vorig jaar. Een droom van mij is om in het 4x400m team vrouwen te geraken voor Europese en Wereldkampioenschappen. Maar ik weet niet of dat ooit zal lukken.
Lize: Ik denk dat ik mezelf niet te veel doelen ga opleggen. Ik kan onvoldoende trainen en rusten om te verwachten dat ik superprestaties ga neerzetten. Het is wel niet eenvoudig me hierbij neer te leggen.

Sprinten is een erg blessuregevoelige discipline. Hoe gaan jullie daar mee om?
Lize: Ook al ben ik zelf kine en ken ik het belang van preventieve oefentherapie en het leren luisteren naar je lichaam, toch ben je op zo een moment een sporter die niet wil opgeven. De stap om naar de dokter te gaan bij een blessure duurt bij mij dan ook soms te lang.
Riet: Gelukkig heb ik nog niet te kampen gehad met heel veel blessures. Zodra ik iets voel dat niet klopt, ga ik langs bij dokter of kinesist om me te laten helpen.

Naar wiens sprintprestaties mogen we de komende maande uitkijken?
Riet: Aiko en Esther hebben een heel mooi seizoen laten zien. Hopelijk lukt het om deze lijn door te trekken naar volgend jaar. Ook Samuel heeft enorm veel sprinttalent. Ik ben benieuwd naar zijn PR’s in het nieuwe seizoen.
Lize: Esther heeft een mooie progressie gemaakt dus haar zie ik zeker verder evolueren. Daarnaast zie ik Riet een vervolg breien aan haar superzomer van vorig jaar! Bij de jongens denk ik vooral aan Jonas die deze winter wat meer loopwerk zal meedoen. Hierdoor zal hij sterk uit de hoek komen in de loopnummers.

Het hoogtepunt van dit seizoen lag verrassend niet op de sprint, maar in de meerkamp- Lize

Welke tips zouden jullie onze jongste atleten meegeven?
Lize: Ik zou iedereen aanraden alle disciplines te blijven uitoefenen in de jeugdcategorieën. Alleen zo kan je al de elementen die belangrijk zijn in de atletiek (snelheid, uithouding, kracht en lenigheid) optimaal laten ontwikkelen.
Riet: Mijn boodschap: Have fun! Want een hobby draait nog steeds om vrienden en plezier.

Hoe kunnen we jullie, behalve via de website van AC Lebbeke, nog volgen?
Riet: Op Facebook en Twitter (@RietVanfleteren) kunnen jullie mijn sportprestaties zeker volgen.
Lize: Je kan me volgen op Facebook, Twitter (@LizeDeGeest), Instagram, of via mijn blog.

Alvast veel succes in het nieuwe seizoen!

De prestaties van al onze atleten kan je steeds volgen via de website, via Facebook of Twitter.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube