LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Interviewketting: Cedric Debot

Lebbeke
03
juli 2013

De interviewketting draait opnieuw door en met Cedric Debot laten we een atleet aan het woord die voor velen onder ons waarschijnlijk nog een nobele onbekende is. In zijn eerste jaar bij AC Lebbeke liet hij echter al enkele mooie tijden optekenen. Maak kennis met Cedric!

Cedric, stel jezelf eens kort voor?
Ik ben 17 jaar en studeer wetenschappen wiskunde (6 uur). Ik woon deels in Ternat, deels in Vlezenbeek. Vroeger deed ik naast atletiek nog heel wat andere sporten, zoals zwemmen, gymnastiek en voetbal, maar sinds ik cadet ben, beoefen ik enkel nog atletiek. De combinatie tussen de vele sporten werd te moeilijk en atletiek vroeg meer training.

Je traint onder leiding van Bart Blommaert, hoe kwam je bij hem terecht? Wat vind je van zijn aanpak?
Doordat ik vorig jaar in augustus zonder trainer viel ging ik op zoek naar een nieuwe trainer. Via Stijn Lintermans, die ik al jaren kende, ben ik bij Bart Blommaert terecht gekomen. De trainingen van Bart vind ik absoluut super. Ik geniet weer volop van het lopen. Iets wat vorig jaar niet meer het geval was. In vergelijking met vorig jaar train ik wel wat trager, op gebied van tempo’s dan. Maar hierdoor voel ik me ook beter en heb ik toch al een kleine stap vooruit gezet t.o.v. vorig jaar. Wat ik ook zo tof vind is dat Bart naast trainer ook een vriend is!

We zagen je recent voor het eerst in actie op de steeple? Vergt het veel aanpassing ten opzichte van de vlakke nummers?
Voor mij was de steeple niet de eerste keer, zo werd ik als 2e jaars cadet al eens Vlaams Kampioen op de 1500m steeple. Het was wel de eerste keer dat ik steeple liep in de kleuren van AC Lebbeke. Doordat ik vroeger ook veel horden deed, was het voor mij niet zo’n grote aanpassing. Het is en blijft een loopnummer, al is het wel beter om de hordentechniek ook goed te beheersen, zodat je minder kracht verspilt. Waar ik wel nog heel wat op zal moeten trainen is op het nemen van de waterbak, want deze heb ik nog niet zo goed onder de knie.

“Mits hard werken is een podiumplaats op het Vlaams kampioenschap steeple niet onhaalbaar” – Cedric Debot

Tijdens de beker van Vlaanderen bezorgde je de club ook enkele puntjes in het hoogspringen, hier nog plannen in?
Aangezien ik al jaren niet meer op hoogspringen heb getraind, denk ik niet dat daar nog een toekomst inzit. Het is wel nog eens leuk hoogspringen te doen, want ik heb er zeer goede herinneringen aan. Het was op hoogspringen dat ik mijn (hopelijk tot nu) enige Oost-Vlaamse titel in handen nam, als benjamin.

Waar liggen de doelen voor de rest van het zomerseizoen? Welke PR(s) heb je nog voor ogen dit jaar?
Dit seizoen wil ik op de steeple een tijd rond de 6’25 lopen. Ook wil ik op dit nummer een podium behalen op het Vlaams Kampioenschap. Het zal geen gemakkelijke opgave worden, maar mits hard werken in juli, is de kans zeker niet onbestaande. Op de 800 wil ik, op eigen bodem, tijdens de Gouden 800m richting de 2’00 lopen. En op de 1500 wil ik in eerste instantie onder de 4’20 lopen, aangezien dit nummer mij niet echt ligt zou ik daarmee tevreden zijn, alhoewel sneller geen overbodige luxe zou zijn. Ook zal ik dit seizoen voor het eerst in actie komen op de 3000m maar daar heb ik nog niet echt een richttijd voor.

Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren? Of waar droom je van?
In het begin van het seizoen droomde ik stiekem nog van een Vlaamse titel op de 2000st, maar ik heb mijn plannen wat moeten herzien en zal nu meer dan tevreden zijn met een podium. De komende jaren wil ik gewoon weer meestrijden met de atleten, waartussen ik, tot en met cadet, ook kon meestrijden voor overwinningen. Ik wil dus in eerste instantie opnieuw op het niveau zitten van vroeger om dan (hopelijk) met grote stappen vooruit te gaan.

Heb je bepaalde idolen in de atletiek (en waarom)?
In de atletiek kijk ik vooral op naar de Fransman Mahiedine Mekhissi-Benabbad. Hij is op dit moment de beste Europese steepleloper en behaalde vorig jaar een 2e plaats op de Olympische Spelen.

Naar wie zou je de ketting willen doorschuiven en waarom?
Aangezien ik de tweede afstandloper op rij ben die de ketting kreeg doorgeschoven, denk ik dat het eens tijd is om een sprinter aan het woord te laten en daarom wil ik de ketting graag doorgeven aan Sverre Vierendeels.

De volledige ketting kan je hier terugvinden.

Geschreven door Ruben Van den Berghe | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube