Maaike Potums pakt zilver in het discuswerpen tijdens Vlaams kampioenschap

Kessel-Lo
16
augustus 2016

In het Leuvense Kessel-Lo werd gisteren het Vlaams kampioenschap voor cadetten en scholieren georganiseerd. 16 van onze atleten verschenen er aan de start van vooral sprint- en loopnummers.

De dag begon met de rechtstreekse finales van de 300mH. Loike Vierendeels mocht er in de tweede en snelste reeks van start gaan. Dankzij een snelle 47.78 kwam ze als vierde in haar reeks over de finishlijn. In reeks 1 ging echter nog één atlete een fractie sneller, waardoor Loike uiteindelijk vijfde van Vlaanderen werd op dit nummer bij de cadetten meisjes.

Luca Heyvaert en Joke Clynhens mochten zich vervolgens in de reeksen van de 100 meter proberen plaatsen voor de finale. De eerste plaats van elke reeks en de vijf beste verliezende tijden mochten door naar de volgende ronde. Bij een lichte tegenwind van -0.6 m/s lukte Luca een knappe tijd van 12.88 waarmee ze zich met de vierde verliezende tijd en tweede plaats in haar reeks naar de finale knokte. Joke kon zich met een achtste plaats in de tweede reeks niet plaatsen voor die finale. Zij klokte bij 2.0 m/s een tijd van 13.68.

Discuszilver voor Maaike

Op de 400 meter kwamen Emma Uyttersprot bij de cadetten meisjes en Benthe Van De Maele bij de jongens heren in actie. Met 67.78 lukte Emma de vierde tijd in haar reeks en de elfde prestatie van alle cadetten. Ilana Hanssens (ASVO) was hier met 60.24 de snelste. Bij de jongens klokte Benthe 56.96 om zo als zesde over de meet te komen in zijn reeks en zevende te eindigen in de totaaluitslag. Brent Gayse (AVR) was de beste met 53.22.

Scholiere Maaike Potums lukte een worp van 35m78 in het discuswerpen. Enkel Mila Savelkouls (ATLA) deed met 41m88 beter. Maaike pakte zo Vlaams zilver op dit nummer voor Manon Wyns (OEH) die 35m21 liet noteren.
Bij de cadetten liet Lotte Heyvaert een elfde plaats noteren. Zij wierp haar discus 25m26 ver. De titel ging naar Elena Defrere (DCLA) met een worp van 37m47.

Ook in het speerwerpen kwam Maaike in de buurt van een medaille. Ze liet een worp van 40m43 noteren en kwam daarme amper 25 centimeter tekort voor de bronzen medaille. Aude Scheldeman (ADD) wierp 46m17 en kaapte de titel weg.

Net niet voor Laura en Siebe op de 800m

In het verspringen is Laura Van Borm al even op zoek om de 5 metergrens te overschrijden. Dit keer bleef ze met een knappe zevende plaats op 4m65 steken. De overwinning ging naar Luna Lauwers (HAC) met 5m33.

Britt Roelandt en Laura Stuyck verschenen beiden aan de start van de 800 meter voor cadetten meisjes. Elkaar helpen konden ze niet, want Britt startte in reeks 1 terwijl Laura in de tweede en snelste reeks moest aantreden. Britt klokte met 2’29.37 de vierde tijd in haar reeks. Ook Laura finishte vierde in haar reeks én in het totaalklassement. Zij liep daarbij een sterke 2’20.44. Nét naast de medailles. Britt eindigde 12e in de totaaluitslag. Syrah Ghijselings (KAAG) mag zich Vlaams kampioen noemen.
Bij de jongens liep Siebe Van Campenhout ook al naar een vierde plaats. Met 2’11.15 moest de eerstejaars nipt vrede nemen met de vierde stek. De titel gign naar Arthur Daenens (OB). Pieter Van den Meersche moest normaal gezien ook in deze reeks lopen, maar verscheen niet aan de start.

Scholier Jonas Van Biesen lukte een achtste plaats in zowel zijn reeks als de algemene uitslag op hetzelfde nummer, de 800 meter. Hij klokte daarbij een tidj van 2’04.63. Brecht Fasseur (KAAG) ging met de titel aan de haal.

Clubrecord 100m en vijfde plaats voor Luca

De finale van de 100 meter werd eentje waarbij Luca Heyvaert en Kato Moustie (HCO) als enige eerstejaars aan de start verschenen. Luca bleek met 12.66 de snelste van beide. Haar tijd was goed voor een vijfde plaats en nieuw clubrecord. Exact 10 jaar geleden, op 15 augustus 2006, kwam Lize De Geest in Heusden-Zolder tot 12.69.
Even later zou ze ook nog de 200 meter betwisten. In de derde en snelste reeks liep Luca hier naar plaats 7 en 26.64. Lieselotte Van Laere (AVT) won de wedstrijd. Luca eindigde op een 11e plaats in de algemene uitslag.

De 1500 meter ging van start met Florence Van Laethem bij de cadetten meisjes. Florence liep naar de tiende plaats en 5’08.71. Lore Goossens (AVR) haalde het in een snelle 4’56.66. Bo Van Aken lukte net als Laura en Siebe nét geen medaille. Bo kwam met 4’06.26 ook als vierde over de meet bij de scholieren jongens. Pieter Sisk (DCLA) kroonde zich tot kampioen na 3’59.62.

De eindbalans oogt uiterst positief. Maaike Potums haalde naast een zilveren medaille in het discuswerpen ook nog een vierde plaats in het speerwerpen. Die ietwat ondankbare vierde plaats was ook weggelegd voor Laura Stuyck en Siebe Van Campenhout op de 800 meter. Bo Van Aken moest ook vrede nemen met de eerste plaats naast het podium op de 1500 meter.

Luca Heyvaert lukte net als Loike Vierendeels een vijfde plaats. Ze deden dat op respectievelijk de 100m en 300mH.

Verder waren er top-10 noteringen voor Benthe Van De Maele (400m), Jonas Van Biesen (800m) en Florence Van Laethem (1500m) en Laura Van Borm (ver).