LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Jonas vice-Vlaams kampioen in de meerkamp

Gent
03
februari 2019

Jonas en Vicky waren de twee afgevaardigden voor AC Lebbeke tijdens het KvV en BK meerkampen in de Gentse Topsporthal. Beiden brachten het er met een persoonlijk record goed vanaf en Jonas mocht zelfs naar huis met de Vlaamse Zilveren medaille.

Jonas opende op zaterdag zijn 7-kamp met 7”43 op de 60m. Goed voor de eerste 736 punten en meteen een kleine voorsprong op zijn beste 7-kamp die hij een jaar eerder liet noteren.
In het verspringen kwam Jonas tweemaal tot 6m54 wat zijn puntentotaal voorlopig op 1443 punten bracht.
Het kogelstoten, niet de beste discipline van Jonas, leverde de volgende 549 punten op door de 7kg zware kogel 11m06 ver te stoten.

Als afsluiter van dag 1 kregen de 7-kampers het hoogspringen voorgeschoteld. Jonas opende zijn concours met vlotte sprongen over 1m60 en 1m65. Met iets meer moeite werden ook 1m70 en 1m75 overwonnen wat voor de laatste 585 punten van de dag zorgde.
Dag 1 werd zo afgesloten op de 7de plaats in de totale stand en een 2de plaats in de Vlaamse tussenstand.

Drie persoonlijke records op dag 2

Na de verdiende nachtrust moesten er op dag 2 van de 7-kamp nog 3 disciplines worden afgewerkt. Met 8”78 op de 60 meter horden begon de dag zeer goed voor Jonas. Een persoonlijke record en ruim 30 honderdsten sneller dan een jaar eerder tijdens het BK 7-kamp.

Na de horden stonden de 7-kampers al snel weer klaar voor het polsstokspringen. De discipline die vaak het langste duurt gezien de grote niveauverschillen. Jonas openende met een sprong over 3m20 en ook 3m40 en 3m60 lukten bij de eerste poging. 3m70, een evenaring van zijn persoonlijk record, werd overwonnen in de tweede poging en 3m80, een nieuw persoonlijk record, werd zelfs in de eerste poging overbrugt. Deze twee records zorgen van een bonus van ruim 150 punten op het recordschema en tevens voor een bonus van 70 punten op de nummer drie in de stand voor Vlaams kampioenschap.

De afsluitende 1000m werd een rommelige wedstrijd doordat de meeste atleten mikten op een tijd van net onder de 2’50”. Jonas wist zich echter goed te handhaven in het gedrum en met een snelle laatste ronde kwam hij uit op een tijd van 2’48”58. Dit derde nieuwe PR van dag twee leverde de laatste 780 punten op.

Het nodige rekenwerk werd vervolgens uitgevoerd en met 4714 zag Jonas een meer dan bevredigende totaalscore verschijnen. Ruim 200 punten meer dan een jaar eerder, toen hij het clubrecord al op zijn naam zette. Maar vooral, de 4714 punten waren ook meer dan voldoende om de zilveren medaille van het Vlaams kampioenschap binnen te halen. Voor het Belgisch podium kwam Jonas wat te kort, maar de vijfde plaats overall mag zeker en vast ook gezien worden. De Vlaamse en Belgische titel ging overigens naar Thomas Van der Plaetsen die met 6132 punten absoluut out standing was en ook een beste wereldjaarprestatie liet noteren.

Vicky met nieuw CR in de vijfkamp

Vicky Van den Nest mocht zondagochtend al vroeg aantreden om haar 5-kamp af te trappen. Na een wat moeizame start kwam Vicky na 10”41 over de streep tijdens haar 60 meter horden.
Tijdens het hoogspringen werden aan de 637 punten uit het hordenlopen nog eens 621 punten toegevoegd. Hiervoor was een geslaagde sprong over 1m50 nodig die ze in haar tweede poging liet optekenen.

Na een wat langere middagpauze opende Vicky het kogelstoten met een mooie 8m88. De volgende twee pogingen leverden jammer genoeg geen verbetering op.
Het verspringen, normaal één van Vicky haar beter disciplines, werd vandaag jammer genoeg een wat mindere discipline door problemen in de aanloop. De 4m41 die na de eerste poging werd genoteerd werd niet meer verbeterd in de volgende twee pogingen waardoor ze toch heel wat punten moest inleveren ten opzichte van haar vorige 5-kamp.

Ondanks de opdoffer in het verspringen zat met een degelijke 800m een nieuwe persoonlijk record er wel nog in op de 5-kamp. Vicky opende met twee vlotte ronden maar kreeg het in de laatste 400m zwaar. De 2’58”03 die verscheen op de klok waren echter wel voldoende om een nieuw persoonlijk record op de 5-kamp te verwezenlijken.
De 2504 verzamelde punten brachten Vicky op een 7de plaats in de Belgische titelstrijd en op een 6de plaats in de Vlaamse strijd om de medailles. Vicky verbeterde bovendien haar eigen clubrecord uit 2017 met zomaar even 100 punten.

Geschreven door Ruben Van den Berghe | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube