LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Sport en wetenschap ontmoeten elkaar

Leuven
11
juli 2013

In Leuven wordt naarstig aan het 'Bakala Academy – Athletic Performance Center' gebouwd. In dit centrum zullen vanaf september wetenschap, onderzoek, innovatie en opleiding in sport aan elkaar worden gekoppeld. Astrid trok nu al naar dit centrum voor een onderwaterweging.

Zdenek Bakala, één van de geldschieters van wielerformatie “Omega Pharma-Quick.Step”, zette zijn krabbel onder een contract om in Leuven een nieuw sportcentrum te bouwen. De onderzoeken die er moeten plaatsvinden worden nu echter al gevoerd binnen de Universiteit van Leuven (KUL). Astrid Verhoeven trok op aangeven van Stijn Lintermans afgelopen week naar Leuven voor een onderwaterweging in het centrum.

De onderwaterweging is volgens onze afstandsloopster geen sinecure. “Eerst wordt je gewicht en lengte gemeten, daarna 12 vetpunten” aldus Astrid “Tot slot ga je in het water zitten op een stoel, je moet enkele keren diep in en uit ademen. Dan moet je krachtig al de lucht uit je longen blazen, tot echt alles eruit is. Vervolgens moet je onder water en dien je het laatste beetje lucht uit te blazen om zo 5 seconden onder te blijven. Bij mij lukte het na 5 keer. Niet simpel”. Lize De Geest treedt haar bij “Ik liet enkele jaren geleden ook zo’n onderwaterweging uitvoeren in Brussel naar aanleiding van het doctoraat van Dirk Aerenhouts. Dat ging niet zo vlot, gezien ik snel schrik had om in ademnood te komen. Ik weet dus niet of de resultaten steeds even betrouwbaar waren”.

We zullen vooral op de kleine dingen focussen

Lize ging 3 keer om het jaar terug voor de opvolging. “Ze vergeleken de resultaten in die drie jaar. Lengte, gewicht en sprongkracht werden opgevolgd. Ik hield ook een voedingsdagboekbij” aldus Lize. Ook bij Astrid is het de bedoeling om van de meting een jaarlijkse gewoonte te maken: “We gaan dit elk jaar proberen op te volgen, maar nu gaan we echt nog niet overdrijven en vooral op de kleine dingen letten. Later, naar grote kampioenschappen toe, zouden we hier wel nog meer van gebruik maken.”

Astrid beseft zelf maar al te goed welke invloed het gewicht kan hebben op je sportieve prestaties. “Ik heb Stijn bij het begin van onze samenwerking gevraagd om ook aan mijn gewicht gewicht te werken.” verklaart Astrid. Daarbij beseft ze dat voeding een belangrijk deel van de topsport is: “Sinds een jaar let ik op mijn voeding, maar nu ga ik letten op kleine dingen die ervoor zorgen dat ik nog kan vermageren”.
Ook kersvers afgestudeerd kinesiste Lize kan hier van meespreken “Ook ik probeer op mijn voeding te letten. Niet te veel frisdrank en koeken, al hou ik van eens lekker te gaan eten. Het is dus moeilijk om dat te laten. Als de chips in de kast staan, blijf ik er af, maar als ze in een bordje voor mijn neus staan is dat – wellicht voor iedereen – wat moeilijker.”

Tot slot gaf Astrid nog deze tip mee: “Veel mensen denken dat ze alleen afvallen door grote dingen te schrappen, maar eigenlijk, door kleine dingen te schrappen kan al veel.”

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube