LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Zondag wordt er opnieuw gestreden voor het wereldrecord in de gemengde aflossingen

Lebbeke
08
juli 2016

Reeds voor de vierde keer worden in Lebbeke de MixRelays georganiseerd. De MixRelays zijn een gemengde medley estafette (100m, 200m, 300m en 400m) met telkens 2 dames en 2 heren aan de start. Wij frissen graag jullie geheugen nog eens op met de records, prijzen en regels.

In het zwemmen worden er al langer aflossingswedstrijden georganiseerd waar zowel mannen als vrouwen in éénzelfde team kunnen deelnemen (zie wikipedia). Waarom zouden we dit niet kunnen introduceren in de atletiekwereld?
Tijdens een Medley estafette op zondag 10 juli organiseren we voor de vierde keer een gemengde aflossing. De wedstrijd maakt bovendien deel uit van het Oost-Vlaams Atletiekcriterium met een individueel programma voor cadetten, scholieren en JSM. De aflossing is het laatste nummer van de dag.

Het uurrooster van deze wedstrijd kan je hier terugvinden.

Te breken records

Het huidige wereldrecord werd in 2013 gevestigd door AC Deinze. Hanne De Ruyck, Angelo De Bruyne, Marlien De Jans en Nolan Van den Oord waren toen met 2’04”70 enkele honderdsten sneller dan het ACW-team van Nicosina Rossaert, Michael Rossaert, Isaura Rossaert en Christof Pieters. Vorig jaar liep VITA met Kimberly Vinck, Jori Stroobants, Elise Lasser en Julian Cobbaert naar de derde tijd ooit: 2’05”28. Voor de volledige ranglijst aller tijden klik je hier.

Er kunnen 5 records verbroken of gevestigd worden. Een record voor alle categorieën of specifieke cadetten, scholieren, junioren- en masterteams kunnen voor een record in hun categorie gaan.

De wedstrijden worden voorzien van de nodige juryleden en elektronische tijdsopname. Bovendien wordt alles ook gefilmd. Al deze gegevens zullen opgestuurd worden naar Guinness World Records en de IAAF.

Geldprijzen

De drie snelste teams krijgen – naast de eeuwige roem – ook prijzengeld. De winnaar ontvangt € 100, de tweede € 80 en de derde plaats is goed voor € 60.

Regels

Om alles eerlijk te laten verlopen, houden we ons al drie jaar aan enkele vaste regels. Wanneer je inschrijft voor deze aflossing, bevestig je kennis te hebben genomen van deze regels en ze te eerbiedigen.

  • De Medley estafette wordt gelopen volgens de regels die vastgelegd werden door de VAL en de IAAF. Deze kan je hier terugvinden. Het komt erop neer dat we starten met de 100m, gevolgd door 200m, 300m en 400m. Ook het gebruik van wisselzones en startlijnen worden in dit document gespecifieerd.
  • De eerste en de derde positie moet door 2 vrouwelijke atletes worden ingenomen, de tweede en vierde positie moeten door een man worden bezet. De 2 mannen lopen met andere woorden 400m en 200m, de 2 vrouwen 300m en 100m.
  • Deelnemende atleten moeten cadet of ouder zijn. Een team mag uit verschillende leeftijdscategorieën bestaan. Wanneer er 2 categorieën in een team vertegenwoordigd zijn, wordt deze ploeg automatisch als AC-team aanzien.
  • Deelnemende teams hoeven niet bij dezelfde club aangesloten te zijn.
  • De reeksen worden ingedeeld op basis van de som van de persoonlijke records van de deelnemende teamleden op de afstand waarop ze zullen aantreden. Indien het team één van de vorige jaren ook deelnam, mag deze tijd worden gebruikt.

Bij de Medley Aflossing zullen de eerste en tweede lopers volledig in banen lopen, evenals de derde loper tot aan het einde van de aflossingszone die gemarkeerd wordt met kegeltjes.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube