LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Riet Vanfleteren in Atletiekleven: “Van theorie naar praktijk”

Leuven
11
augustus 2015

De 24-jarige Riet Vanfleteren van AC Lebbeke mag zich met haar persoonlijk record van 55.82 over 400m op zijn minst tot de nationale subtop rekenen. Tijdens haar werk in de Bakala Academy in Leuven komt ze met nog veel sterkere atleten in contact dan tijdens haar eigen wedstridjen. Onder meer de familie Borlée is er vaste klant. Wanneer we haar lastigvallen tijdens haar werk, komen we ook meteen enkele jonge atleten van de Leuvense Topsportschool tegen die als proefpersoon in de grootschalige ProAtHeart studie fungeren.

In hoeverre ben je als atleet tevreden over het seizoen tot nu toe?
In de winter heb ik goed kunnen doortrainen en dat loonde op mijn stage in Vilamoura (Portugal) tijdens de paasvakantie. Daar liep ik in het warme weer tidjen op training die ik nog nooit voordien haalde. Mijn snelheid en kracht waren bovendien goed verbeterd, dus ik startte vol vertrouwen aan het outdoorseizoen. Op het PK koos ik niet voor mijn favoriete 400m, maar stond er een 100m en 200m op het programma. Halverwege de 100m liep ik een contractuur op. Ik finishte uitbollend maar toch nog in een PR van 12.66. Er zat dus meer in. Ik heb jammer genoeg die dag de 200m niet meer kunnen lopen en herb twee weken alternatief moeten trainen. Daardoor was mijn vertrouwen wat weg en heb ik nog niet kunnen laten zien wat ik waard ben. Mijn laatste wedstrijd, de Flanders Cup in Oordegem op 30 mei, was gelukkig terug al goed voor 56.62.

Leg eens uit wat je preies doet in de Bakala Academy
We zijn eigenlijk een onderzoeks-en testcentrum in Leuven voor allerlei sporters, zowel topsporters als recreanten. Het is ons doel om sporters op een wetenschappelijke basis zo goed mogelijk te begeleiden en te verbeteren, en dat kan zowel op fysiek als psychologisch vlak zijn. Mijn job betstaat uit zo goed als alles wat met lopen te maken heeft. Niet alleen voer ik de lactaattesten uit, als master in de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen ben ik ook verantwoordelijk voor de loopanalyses. Vorig jaar ontwikkelde ik samen met Peter Hespel een inspanningstest specifiek voor 400-800m lopers om de anaërobe capaciteit te bepalen. Daar is een samenwerking met de nationale 4x400m ploeg uit voortgevloeid. Intussen hebben we al een groot deel van alle Belgische 400m-lopers en loospters getest in ons labo. Onze Bakala Academy maakt deels uit van de KULeuven, dus naast mijn dagelijkse testing is het ook de bedoeling om onderzoek uit te voeren.

Je werkt vaak met toppers, inspireert je dat?
Zeker, het is fijn om met toppers te kunnen smaenwerken. Goeie atleten zijn …

Klik hier om verder te lezen.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube