LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

“Roparun” brengt ook AC Lebbeke op de been

Dendermonde
10
juni 2019

1991. Zo ver dient men terug in de tijd te gaan om de geschiedenis van dit evenement te situeren. Sjaak Bril wilde de marathon van Rottedam lopen maar het lukte hem door een blessure niet. Peter van de Noord ging met hem een weddenschap aan. Een marathon? Van Rotterdam naar Parijs lopen of 560 km leek pas een uitdaging. De “Roparun” was geboren.

Groei

Beiden zochten sponsors voor deze uitdaging, iets wat vlotter ging dan verwacht. Het geld dat ze overhielden schonken ze aan de zorg voor mensen met kanker. Jaar na jaar bleef de organisatie groeien. Sinds 2004 werd de route omgedraaid en start men in Parijs. In 2012 werd een tweede route toegevoegd met start in Hamburg omdat het aantal deelnemers bleef stijgen. In die route is ook een halve Roparun mogelijk. Sjaak Bril verloor in 2017 zelf de strijd tegen kanker. Zijn oorspronkelijke weddenschap groeide uit tot een enorme organisatie met dit jaar 362 teams aan de start en een opbrengst van meer dan 3 miljoen euro. Het geld gaat integraal naar goede doelen die het leed van kankerpatiënten trachten te verzachten.

Ploegen

Het evenement start op Pinksterzaterdag in Parijs. Drie dagen doorkruisen de lopers Frankijk, België en Nederland. Na drie dagen en twee nachten bereiken ze Rotterdam. Een ploeg bestaat uit maximaal acht deelnemers die dus elk ongeveer 70 km dienen af te malen. Daarbij komen nog fietsers, begeleiders, chauffeurs… Een heuse organisatie. Iedere ploeg zorgt ook voor het inzamelen van gelden voor de goede doelen. Het AZ Sint Blasius ontving dit jaar € 180 000 voor de aanleg van een stiltetuin.

Peter Uyttersprot liep mee met de “Team 83 Ros Beiaardrunners” en Jeroen Hofman met de “Dendermondse Stratenlopers”.

Bierloop in Buggenhout-Opstal

Veel steden en gemeenten organiseren allerlei activiteiten rond de doortocht van de Roparunners. Ook in Opstal krijgen de Roparunners een hartelijk welkom. En al voor de tiende keer organiseerde “Hartelijk Opstal” een bierloop. Gedurende maximaal anderhalf uur kan je rondjes lopen van 2 km langs het gezellig versierde parcours van de Roparun. Per ronde krijg verdien je een flesje streekbier met een maximum van tien. Een klassement of tijdsregistratie is er uiteraard niet.
Van AC Lebbeke ging een delegatie mee genieten van de sfeer en van de verdiende streekbieren. Liesbeth Meysman, Ilke De Block, Johan De Ridder, Siebe Van Campenhout, Tim Dumarey, Dirk Van Campenhout, Filip Vlaeminck, Lut Raeymaekers, Jan en Pieter De Maersschalck, Joke Van Den Haesevelde en Chris Schelkens gingen op streekbierenjacht.

Feest in Dendermonde

Ook in de Ros Beiaardstraat gaat dit gebeuren niet onopgemerkt voorbij. Op de Vlasmarkt stond een podium met een muziekband en DJ Jan Van Gaever. Ze zorgden voor de nodige ambiance. Maar op het moment dat de Dendermondse teams op het podium stonden en het Ros Beiaard lied werd ingezet ging het publiek helemaal door het dak. Een mooi moment voor de lopers die dan nog een tocht van 180 km richting Rotterdam voor de boeg hadden.

Na de warme ontvangst in Dendermonde ging de tocht verder richting Zele. Niet voor niks kreeg deze gemeente al verschillende malen de titel van “Roparunstad”. Dit jaar timmerde de brandweer een gigantische houten draak in elkaar met een vuurspuwer in de muil. Geen roparunner zal de doortocht in Zele snel vergeten. Ook in de editie 2019 brandde de Roparun-vlam weer hevig in gemeente.

Gehaald

Onze beide Lebbeekse atleten bereikten met hun team maandagnamiddag het ultieme doel: de aankomst in Rotterdam en dat na drie dagen en twee erg korte nachten. Een unieke ervaring voor de atleten maar een die toch zeker niet te onderschatten valt. Vooral de doortochten in Vlaanderen en Nederland geven de nodige energie om de inspanning tot de finish vol te houden.

Geschreven door Chris Schelkens | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube