LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Interviewketting: Lize De Geest

Lebbeke
04
januari 2012

Lize De Geest opent interviewketting van AC Lebbeke.

We schieten 2012 met een nieuwigheid op gang. Een interviewketting zal doorheen AC Lebbeke trekken. Elke maand interviewen we een atleet, een trainer, een bestuurslid, vrijwilliger of waar de ketting ons ook heen brengt. Het is namelijk de geïnterviewde die beslist wie we de maand nadien aan het woord laten. Zo maken we kennis met het doen en laten van enkele leden van AC Lebbeke.

Om de ketting op te starten ben ik als interviewer zo vrij geweest zelf de eerste atlete te kiezen, Lize De Geest.

Kan je jezelf eens kort voorstellen?
Ik ben Lize, 20 jaar en ik studeer kinesitherapie. Ik train in de sprintgroep en mijn favoriete afstanden zijn de 60 en 100m. Ik woon zeer dicht bij de piste van Lebbeke maar sinds dit jaar zit ik samen met Ruben op kot in Gent.

Wanneer, en hoe ging je atletiekcarrière van start?
Op het voetbalplein naast ons organiseerde onze voorzitter Francois Willems jaarlijks een cross, ik deed die mee en won. Zo geraakte ik in de atletiek terecht. Ondertussen loop ik al bijna 14 jaar voor AC Lebbeke.

Was het meteen duidelijk dat je voor de korte afstand was gemaakt, of proefde je van alle disciplines?
In het begin deed ik alles maar vanaf miniem bleek ik toch in de sprintnummers beter te presteren dan op de andere nummers. Vooral in de crossen ging ik met ouder worden zichtbaar achteruit.

Wist je van kleins af aan al je mannetje te staan?
(Denkt lang na) Ja, als kaboutertje deed ik met de benjamins mee aan het nationaal criterium 4x60m en daar wonnen we de wedstrijd. Dit was mijn eerste Belgische medaille, die ik dan ook nooit zal vergeten. Ik weet nog goed dat we voor deze wedstrijd op training een test moesten doen om te zien wie de 4e plaats in de ploeg kreeg en ik was de gelukkige.

2007 mogen we het jaar van je doorbraak noemen, vertel hier eens iets meer over.
Ik denk dat ik toen gedurende het indoorseizoen zonder blessures had kunnen trainen en een tijd van 7.78 liet optekenen. De eerste wedstrijd van het outdoorseizoen was toch bang afwachten omdat je niet weet waar je staat. Onverwacht liep ik onmiddellijk 12.00, een tijd die me naar EYOF (European Youth Olympic Festival) bracht.

Hoe beviel deze eerste kennismaking met een internationaal toernooi?
De overweldiging was groot en de prestatie viel tegen. Het voelde allemaal wat onwerkelijk om daar te staan maar ik ben uiteraard wel blij dat ik heb mogen deelnemen. Wel jammer dat we tijdens de finale van de 4x100m onze stok lieten vallen, een medaille zat er in die wedstrijd namelijk zeker in.

Ondertussen heb je jammer genoeg ook al meermaals kennis mogen maken met blessures. Es dit een smet op je atletiekcarrière?
Ja dat is uiteraard niet leuk. Je traint een hele periode hard en dan komt vaak die blessure net als je moet presteren. Ook trainen met pijn is niet fijn want ook al valt de blessure mee, je kan niet tot het uiterst gaan en het speelt door je hoofd. Ik hoop na de voetblessure waar ik nu mee sukkel eindelijk eens verlost te zijn van (ernstige) blessures. Aan de hand van stabilisatieoefeningen en een schema van dokter Peeters, waar we een tijd geleden tests bij uitvoerden, proberen we nieuwe blessures te voorkomen.Hoe blik je terug op sportief 2011?
De eerste zes maanden waren goed. Mijn PR (7.62) en Belgische titel op de 60m waren een grote stimulans omdat het al even geleden was dat ik nog een PR kon scherper stellen. Ook mijn 100meters in het begin van het zomerseizoen waren constant en zelfs na een weekje er tussen uit richting Madeira in juli kon ik deze trend verder zetten. Enkele dagen later blesseerde ik jammer genoeg de fascia onder mijn voetzool waardoor ik een kruis over de rest van het seizoen kon trekken.

Met welke ambitie start je 2012?
Eerst en vooral wil ik zo snel mogelijk van de blessure aan de ondertussen andere voet verlost zijn en andere blessures voorkomen. Als dit lukt wil ik nog een sterke tijd op de 60m kunnen neerzetten en deze zomer de grens van de 12 seconden eindelijk doorbreken.

Kijk je ook al verder vooruit? Welke doelen wil je bereiken?
Als ik ben afgestudeerd zou ik toch graag eens proberen om alles voor de sport te doen. Met de bedoeling echt snelle tijden neer te zetten en me dan hopelijk te selecteren voor internationale kampioenschappen.

De huidige combinatie studeren en trainen is waarschijnlijk moeilijk. Hoeveel tijd besteed je aan atletiek?
Ik probeer 6 keer per week te trainen en zo een training duurt toch al gauw 2 uur. Doordat ik nu in Gent zit train ik soms onder de middag en is de combinatie dus al iets minder moeilijk.

AC Lebbeke is al 14 jaar de club die je vertegenwoordigt, de club van je hart?
Ja, ik ken ondertussen zo goed als iedereen en voel dus zeker wel een band met de club. Ik hoop met goede prestaties de club nog vele jaren op een positieve manier te vertegenwoordigen.

Naar wie zou jij de ketting willen doorschuiven en waarom?
Ik zou graag Inne Van Stappen willen aanduiden als volgende in de interviewketting aangezien zij één van de nieuwe trainsters is van de benjamins en de leden van de club haar op deze manier beter kunnen leren kennen.

Bedankt voor het interview.
Ruben Van den Berghe

Het volgende interview, met Inne Van Stappen, zal begin februari verschijnen op onze website. De volledige ketting kan je hier volgen.

Geschreven door Ruben Van den Berghe | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube