LEBB Lebbeekse AC Lebbeekse Atletiekclub

Dit waren de zomerkampioenschappen van 2013

Lebbeke
10
oktober 2013

Alweer een zomerseizoen ging ons voorbij. Alvorens richting winter te gaan, blikken we nog een laatste keer terug op de kampioenschappen van afgelopen zomer. 57 kampioenschapsmedailles werden rond de nek van één van onze atleten gehangen.

Per jaar worden er in België een pak kampioenschappen gelopen. Op provinciaal niveau hebben we het PK voor cadetten, scholieren en senioren. Maar ook het PK Jeugd en PK Masters mogen niet worden vergeten. Daarnaast organiseert de provincie ook nog eens een estafettekampioenschap en specifieke meetings voor het PK 10.000m en de steeplewedstrijden. Op Vlaams niveau kunnen atleten hun hart ophalen tijdens het KvV AC, KvV Masters en KvV cadetten en scholieren. Twee kampioenschappen die ook in Belgische variant bestaan. Op dat Belgische niveau komen daar echter wel nog het BK estafette en BK junioren en beloften bij.

Is het allemaal wat veel? Geen probleem, wij zetten het hele seizoen nog even op een rijtje.

Provinciale kampioenschappen

Het outdoorseizoen voor cadetten en oudere atleten begon dit jaar in ons eigen Lebbeke. De eerste dag van het provinciaal kampioenschap leverde ons vier medailles op. Amber Van de Maele (400m) en Astrid Verhoeven (1500m) veroverden een zilveren plak, terwijl Esther Van Poel (400m) en Lies Vercauter (800m) het podium op mochten voor brons. De tweede dag verliep beter. In Beveren haalde Dries De Smet het goud op de 1500m. Danny Van Nuffel was goed voor zilver op de 400m en Marijke Vanbuggenhout (800m) en Lise Verbruggen (200m) konden het brons ophalen.

Het PK jeugd volgde pas weken later in juni. Onze atleten kwamen er ijzersterk voor de dag en haalden de ene medaille na de andere in Aalst. 6 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen medailles keerden terug naar Lebbeke. Het goud was weggelegd voor Luca Heyvaert (60mH en 60m), Catalina Schuddinck (ver), Arne Naudts (60m) en Wout Vercauter (80m en 300m). De enige zilveren medaille ging naar Rune Vierendeels in het hoogspringen. Het brons werd door Joyce Moens (60mH en discus) en Anne-Sophie Champeaux (80m en 150m) verzameld.

Cedric Debot was eind juni in Ninove goed voor het podium tijdens de 2000m steeple. Hij pakte toen de bronzen medaille. Ook het PK 10.000m werd “tussendoor” in Rieme gelopen. Natalie De Ridder viel er met een vierde plaats net naast het seniorenpodium.

16 Lebbeekse teams tekenden present op het PK estafette in Aalst, eind augustus. 3 teams vielen ook in de medailles. De 4x100m mannenploeg haalde brons en deed daarmee even goed als de 4x400m-ploeg bij de mannen. Onze cadetten veroverden het zilver in de 4x100m bij de jongens.

Het Antwerpse Brasschaat was het strijdperk voor onze masters. De Vlaamse en provinciale titels werden er tegelijk bepaald. Sven Laisnez haalde het op zowel de 100m als 200m. Trainingsmaatjes Jan Vierendeels en Bart Raemdonck waren de besten over de 400m. Hilde Scholliers was de snelste vrouw op de 800m en Michael Morret was goed voor twee keer zilver in het discuswerpen en kogelstoten.

Vlaamse kampioenschappen

Toneel van het Vlaams kampioenschap AC was dit jaar Ninove. Alle deelnemende Lebbeekse atleten deden het er voortreffelijk. Met 2 top-5 noteringen en 3 top-10 noteringen kan terug worden gekeken op een geslaagd kampioenschap.

Het kampioenschap voor cadetten en scholieren moest toen nog volgen. 15 augustus stond in Heusden met stip aangeduid voor Cedric Debot. Hij veroverde er een zilveren medaille op de 2000m steeple. Vicky Vanden Nest viel er nipt naast het hoogspringpodium. In totaal haalden 5 atleten een top-10 notering.

Zoals hierboven al aangegeven werden in Brasschaat ook de Vlaamse kampioenschappen voor masters georganiseerd. Sven Laisnez veroverde er makkelijk de titels op de twee kortste sprintafstanden, de 100m en 200m. Bart Raemdonck en Jan Vierendeels haalden het op de baanronde terwijl Hilde Scholliers de gouden medaille kreeg voor haar 800m. Michael Morret was in het kogelstoten en discuswerpen goed voor zilver en brons.

Belgische kampioenschappen

Het koning Boudewijnstadion is al jaar en dag het decor van de Belgische kampioenschappen AC. Gespreid over twee dagen worden zo goed als alle proeven afgelegd. Dit jaar miste Thomas Caudron in Brussel de finale met amper 4 honderdsten. Dag 2 haalde Astrid Verhoeven (5000m) als enige een top-10 notering.

Beveren was dan weer het strijdtoneel voor het kampioenschap van de masters. Zij deden het met 11 medailles voortreffelijk. Het goud was weggelegd voor Antoine Van Gucht, de 5 zilveren en 5 bronzen medailles werden door Antoine, Bart Raemdonck, Mike Morret, Freddy De Ridder, Hilde Scholliers en Jan Vierendeels richting Lebbeke gebracht.

Dries De Smet pakte in Moeskroen, begin september, het brons op de 1500m tijdens het kampioenschap voor cadetten en scholieren. Cedric Debot eindigde datzelfde kampioenschap 6e op de 2000m steeple en ook Vicky Vanden Nest haalde de top-10 door 9e te eindigen in het hoogspringen.
Maar vooral onze junioren en beloften deden het voortreffelijk in Vilvoorde. Astrid Verhoeven bracht het goud huiswaarts op de 5000m, Jonas Bogaerts wierp zijn speer richting zilver en Lize De Geest en Pieter Vierendeels pakten een bronzen plak tijdens de 100m en 5000m.

De mannen van de 4x400m veroverden tot slot in Merksem het brons. Zij moesten enkel sterke tegenstanders als RESC en AC Kapellen voor zich laten. Ook onze vrouwen van de 4x400m en cadetten op de 4x100m haalden de top-10 door 7e en 8e te eindigen.

Onze jeugd deed het ook voortreffelijk tijdens het officieuze Belgische kampioenschap in Nijvel. Officieus, want officieel bestaat er geen kampioenschap voor de jeugd. Arne Naudts was er de enige die een gouden medaille wist te veroveren. Hij deed dat door zijn 60m in een zeer snelle 8.35 af te leggen. Enkel op het PK liep hij sneller. Samen met zijn 4x60m-vrienden haalde hij ook nog een zilveren medaille tijdens datzelfde kampioenschap. Luca Heyvaert haalde er het brons op de 60mH. Zij had ook nog een tweede medaille kunnen halen met het 4x60m-team, maar de stok raakte niet geldig rond.

Tommy Van Weverberg zorgde voor de laatste Belgische zomerprestatie door het Belgisch kampioenschap marathon in Oostende als tiende te beëindigen. Hij finishte zo ook als vierde M35.

Halfweg oktober wordt nog het Belgisch kampioenschap Ekiden betwist rond het koning Boudewijnstadion.

Een overzicht van alle kampioenschappen kan je hier terugvinden.

Geschreven door Sam Vanfleteren | Contacteer webteam

Facebook Twitter Instagram Flickr Strava Wikipedia YouTube