Waarom seizoen 2016-2017 er eentje was om niet snel te vergeten!

Lebbeke
11
oktober 2017

Weet u nog welke prestaties onze atleten in het veld en indoor behaalden? Of hoe de provinciale kampioenschappen aan het begin van dit seizoen in eigen Lebbeke verliepen? Wij hebben een seizoen vol hoogtepunten samengevat in enkele niet te vergeten momenten.

Fantastisch veldloopseizoen met 73 medailles

Een fantastisch totaal van 73 veldloopmedailles werd behaald tussen oktober en maart. Onze atleten wisten over het hele land én in het buitenland medailles te sprokkelen. Ze deden daarmee vijf medailles beter dan seizoen 2015-2016, wanneer er 68 medailles werden getotaliseerd.

Klik hier voor een overzicht van de behaalde medailles.

Junioren twaalfde op Europese clubkampioenschappen

Dankzij de nationale titel voor clubs tijdens seizoen 2015-2016 mochten onze junioren één jaar later naar het ECCC in het Portugese Albufeira. Tegen de beste teams van Europa wisten onze jongens een twaalfde plaats te behalen. Dries De Smet lukte individueel een zesde plaats.

Voor het verslag klik je hier.

49 provinciale medailles

Op de indoorpiste, buitenpiste of in het veld. Overal werden provinciale medailles behaald. Begin januari begon alles met tien tien indoormedailles, waarvan drie titels. De veldlopers konden niet achterblijven. Astrid Verhoeven veroverde de titel bij de senioren in het veld, Bo Van Aken en Lotte Hellinckx pakten beiden zilver.

De lente maakte zijn intrede. Het outdoorseizoen begon de afgelopen jaren nooit beter: acht gouden, acht zilveren en drie bronzen medailles op de eerste kampioenschaps- tweedaagse van het jaar. Bij de jeugd werden twee medailles gehaald.
Ook op het PK steeple, PK 10.000m, PK SVS en het PK estafette werden alles samen dertien medailles gescoord.

Dames heersen in de Beker van Vlaanderen

De trainers stelden een sterk damesteam samen voor de Beker van Vlaanderen AC in Ertvelde. Zij konden al bij al een makkelijke overwinning boeken en mogen ze volgend jaar aan de slag in de eredivisie van de Vlaamse Atletiekliga, de op één na hoogste klasse van ons land.

Ook onze heren deden het met een zesde plaats in Brasschaat niet onaardig. Bij de cadetten en scholieren wisten de meisjes een vierde plaats te behalen. Onze jongens zakten door een elfde plaats een afdeling lager. Onze masters eindigden op plaats zes. Het volledige Beker-overzicht bekijk je hier.

Podia voor Jonas en Riet op Vlaams kampioenschap AC

In het Limburgse Heusden-Zolder kon Jonas Bogaerts zijn eerste alle categorieën-medaille veroveren. Jonas lukte brons in het speerwerpen. Riet wist tijdens datzelfde kampioenschap de 800 meter te winnen. Zij hield onder meer clubgenotes Lotte Hellinckx (4e) en Soraya Meert (6e) achter zich.

Eerder dat jaar wist Riet brons te veroveren op het Vlaams kampioenschap 400m indoor. nog eens na. In het veldlopen werden de medailles nipt gemist.

Riet geselecteerd voor ETC in Vaasa (FIN)

Dankzij haar sterke prestatie op het Vlaams kampioenschap AC mocht Riet Vanfleteren net voor het Belgisch kampioenschap afreizen naar het Finse Vaasa. Ze maakte er deel uit van het Belgische team op de Europabeker. Riet mocht de 800 meter voor haar rekening nemen en wist op een tiende plaats te eindigen om ons land zo 3 punten te schenken.

Riet is na Astrid Verhoeven pas de tweede Lebbeekse atlete die een selectie voor deze wedstrijd wist af te dwingen.

Riet en Dries beste van België

Buiten vroor het, maar binnen maakte Dries De Smet het zijn concurrenten warm. Dries kon zijn eerste Belgische titel bij de senioren binnenhalen door als eerste over de meet te komen op het BK 1500m indoor AC. Hij ging als eerste over de meet op de 1500m indoor en deed dat in stijl. Zijn tijd was daarenboven de negende prestatie ooit bij de junioren.

In de zomer deed Riet Vanfleteren er nog een tweede Belgische seniorentitel bij. Tijdens het BK AC in het Koning Boudewijnstadion wist ze haar allereerste Belgische titel bij de seniores te behalen op de 800 meter.
Jonas kon onze club net geen derde medaille bezorgen. Hij beëindigde het BK decathlon op een vierde plaats

Bij de atleten met handicap kon Niels Vandeperre een bronzen medaille bemachtigen in het veldlopen. Master André Schepers wist tijdens datzelfde kampioenschap de titel bij de masters binnen te halen.

Europees zilver voor Dries De Smet

Tijdens de IFAM kon Dries zich met een persoonlijk record op de 1500m plaatsen voor het Europees kampioenschap U20 in Grosseto (ITA). Dries lukte er in Italië in om zijn reeks te overleven. Hij eindigde derde, waar de eerste vier atleten zich rechtstreeks voor de finale kwalificeerden. In die finale bleef Dries zeer attent in het pak lopen. Het leverde hem dankzij een verschroeiende laatste rechte lijn een zilveren medaille op.

Succesvolle estafettes: 12 keer prijs

Augustus en september werden de maanden van de aflossingen. Eind augustus lukten onze teams vijf provinciale titels, om een week later tijdens het Belgisch kampioenschap nog eens voor twee medailles te zorgen. De 4×800 meter werd het koniginnenummer voor onze atleten, met zilver voor de masters heren veroverden zilver en brons voor onze AC dames. De AC heren misten op één seconde na het podium.

Niet alleen de medailles waren fantastisch, ook de tijden mochten er dit seizoen zijn. Jan Vierendeels liep samen met het Belgische team een Belgisch record op de 4x200m indoor. Daarnaast konden onze dames op de 4x400m voor het eerst sinds lang onder de 4 minutengrens duiken, waarmee ze in de top-10 van België dit jaar terecht kwamen. Op het Belgisch kampioenschap leverde de bronzen 4x800m-medaille van de dames ook de twaalfde tijd aller tijden op.

In Moeskroen zorgden onze junioren heren voor de klap op de vuurpijl. Het Lebbeekse juniorenkwartet veroverde de Belgische titel in hun categorie.

16 medailles op Vlaamse en Belgische jongerenkampioenschappen

In maart konden Astrid Verhoeven en Bo Van Aken een zilveren en bronzen medaille behalen op het Belgisch kampioenschap veldlopen. Astrid deed dat in de beloftencategorie, Bo lukte zijn medaille bij de scholieren. Delphine Van Laethem viel met een vierde plaats nét naast het beloftenpodium.

Indoor wist Luca Heyvaert naar het zilver te lopen op de 60 meter. Zij deed dat tijdens het Vlaams kampioenschap voor cadetten meisjes. Beloften Lotte Hellinckx en Arne Teck behaalden goud en brons op respectievelijk de 800m en 1500m. Lotte lukte haar titel bij de beloften, Arne bij de junioren. In september konden Lotte en Delphine elk nog een medaille bijschrijven op hun palmares tijdens het Belgisch kampioenschap voor beloften.

Ook onze studenten behaalden een resem medailles. Indoor waren Lotte Hellinckx en Soraya Meert goed voor Belgische titels op de 800m en 1500m. Gaétan Van Laethem lukte zilver op de 800m. Op het outdoorkampioenschap lukte Jonas Bogaerts zilver in het speerwerpen. Soraya Meert was goed voor brons op de 1500m.

Cadetten Siebe Van Campenhout en Luca Heyvaert veroverden goud en brons op het Vlaams kampioenschap 800m en 100m. Luca kon ook op het Belgisch kampioenschap een bronzen medaille veroveren, dit keer op de 200m. Loike Vierendeels deed dat op de 400mH voor scholieres.

Masters totaliseren 27 titels

Op het Belgisch kampioenschap indoor waren onze oudste atleten goed voor 14 indoortitels. Drie Belgische titels, twee zilveren en drie bronzen Belgische medailles en daarnaast nog eens elf provinciale titels. Dat alles deden ze bovendien in acht clubrecords. Klik hier voor het verslag.

Outdoor deden de masters in Ninove het ook zeker niet slecht. Eénmaal goud en zilver en driemaal brons was het totaal dat zij realiseerden. Klik hier voor het verslag. Op het Vlaams kampioenschap halve marathon wist Ilse De Ridder het brons te veroveren. Het verslag lees je hier. Op het BK 10.000m kon Els Duvivier ook een bronzen medaille behalen in haar categorie. Meer daarover hier.

Tot slot was er nog het Vlaams én provinciaal kampioenschap in Kessel-Lo. Tien provinciale kampioenen en twee Vlaamse titels waren het resultaat van een schitterende zondag. Daarnaast werd ook nog zeven zilveren en zes bronzen medailles behaald. Lees hier meer.